НОВИНИ

Ново откритие в Перперикон направиха археолози

Археолози откриха на Перперикон средновековния „Град на мъртвите“. Засега в него са намерени над 80 гроба, но очакванията са техният брой да надхвърли 100.

bnt avatar logo
от Валя Атанасова
21:27, 28.07.2017
Чете се за: 00:35 мин.
Още
ново откритие перперикон направиха археолози

Некрополът се намира в южното подградие на Перперикон. Гробовете са от 12-14 век и са много добре оформени.

проф. Николай Овчаров, ръководител на експедиция „Перперикон„: Миналата година разкрихме 37 гроба и в тях излязоха доста интересни находки - обеци, наушници, пръстени и т.н., красиви накити. На този етап ние не разкриваме гробовете, тази година така реших, за да заснемем некропола в целия му вид, а по-късно вече през август ще ги отворим и ще видим какво е тяхното съдържание.
;

Гробовете са близо до откритата през миналата година раннохристиянска катедрала и това предполага, че са на знатни хора от Перперикон. Находката дава информация как е изглеждал древният град.

проф. Николай Овчаров: Може вече да говорим и за числото, за броя на хората, които са живели през 12-14 век, разбира се не говоря с абсолютна точност, но тези некрополи показват, че градът през Средновековието, нещо което знаем от писмените извори, е с хиляди жители.

Около Града на мъртвите се очертават руините на вероятно най-големия площад, използван от античността до падането на Перперикон през 14-и век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Пътят, който извървяхме за една година беше труден, но правилен
Корнелия Нинова: Пътят, който извървяхме за една година беше труден, но правилен
Димитър Главчев: Властта е стабилна, защото и България е стабилна
Димитър Главчев: Властта е стабилна, защото и България е стабилна