НОВИНИ

Ново поевтиняване на роуминга в Европейския съюз

Роумингът в Европейския съюз днес поевтинява за последен път преди окончателно догодина да спре начисляването на допълнителни такси. Разговорите и мобилният интернет, когато се намираме в страна от съюза, стават още по-евтини, отколкото досега.

Владислав Велев
от Владислав Велев
09:47, 30.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

До окончателното отпадане на допълнителното плащане на роуминга в Европейския съюз - 15 юни 2017, мобилните оператори имат право да начисляват само по няколко цента върху нормалната цена на изговорените минути, изпратените СМС-и и използвания мобилен интернет.

Максимални цени на роуминг в ЕС в сила от 30 април 2016:

  • Изходящо обаждане (минута) - цена по план + макс. 0,05 €
  • Приемане на обаждане (минута) - колкото е таксата за терминиране
  • Изпращане на СМС - цена по план + макс. 0,02 €
  • Приемане на СМС - безплатно
  • Мобилен интернет (МБ) - цена по план + макс. 0,05 €

От днес провеждането на минута разговор в Европейския съюз ще струва колкото е цената според тарифния план на потребителя плюс максимум пет евроцента допълнително. Приемането на минута обаждане струва максимум цената за терминиране, която плаща операторът. Изпращането на СМС струва колкото цената по абонаментен план плюс максимум пет цента, приемането на СМС е безплатно. Мобилният интернет също поевтинява - струва толкова, колкото е по абонаментен план плюс максимум пет цента.

От 15 юни догодина доплащането за роуминг в Европейския съюз ще отпадне съвсем, но още от днес някои европейски оператори го премахнаха. За сметка на това част от операторите повишиха чувствително цената на роуминга в страни извън Европейския съюз, премахнаха евтиния роуминг в държави като Швейцария или Норвегия или направиха и двете.

Намаляването на цената на роуминга не означава, че разговорите до чужбина от български мобилен телефон, например, ще поевтинеят, ако се провеждат от България. Но от днес разговорите до европейски страни от същия телефон, когато потребителят се намира в Европейския съюз, поевтиняват значително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 милиона цветя в Пловдив през тази година
3 милиона цветя в Пловдив през тази година
Браницкият епископ Григорий ще донесе у нас Благодатния огън от Ерусалим
Браницкият епископ Григорий ще донесе у нас Благодатния огън от Ерусалим