НОВИНИ

Ново поскъпване на водата в 14 града се задава от Нова година

Престоящото поскъпването на водата в 14 града у нас от началото на следващата година разгледа Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението е от 3 до 20% и ще засегне най-вече потребителите в Ямбол, Враца, Бургас и София.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:05, 07.12.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Най-голям скок в цените на водата се очертава за клиентите на ВиК в Ямбол - с 20%. Това е второто увеличение само за два месеца. Първото беше с близо 19 на сто. Ново поскъпване може да има и във Враца - с 13%. В София планираното увеличение е с нови 9,3% и ако бъде прието, от Нова година столичани ще плащат за кубик вода с 20 стотинки повече.

Преди заседанието граждани и съветници от Столичния общински съвет организираха протест срещу готвеното поредно поскъпване.

В отговор Ивайло Касчиев от Дирекция "Водоснабдяване" в регулатора заяви, че предстоящите по-високи цени в повечето случаи са заради направените инвестиции във водопреносната мрежа и отхвърли обвиненията, че комисията работи в интерес на ВиК-операторите.

Ивайло Касчиев - директор на Дирекция "Водоснабдяване", КЕВР: Ако операторите не си изпълняват заложените в бизнес плана инвестиции, цената на водата ще бъде коригирана надолу след 3 години. КЕВР не работи в полза на монополистите. Комисията изпълнява това, което е разписано в закона, в наредбите и си изпълнява собствените указания за образуване на цени на ВиК-услуги.

Омбудсманът Мая Манолова, която дойде на откритото заседание поиска по-ниска цена на водата, която идва по гравитачен път. По думите ѝ решенията на регулатора не могат да бъдат обжалвани от гражданите и затова тя обмисля да се обърне към прокуратурата, ако Комисията не преразгледа решението си за увеличаване цените на водата. Окончателното решение на регулатора за новите цени ще бъде взето на 15 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите и недоволството в Пирогов продължават
Протестите и недоволството в "Пирогов" продължават
Капана - част от нов атрактивен туристически маршрут в Пловдив
"Капана" - част от нов атрактивен туристически маршрут в Пловдив