НОВИНИ

Ново предложение за избора на членове на КПКОНПИ

Да се гарантира независимостта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ, като членовете й не се избират само от Народното събрание, а и от президента и неправителствените организации. Това е една от основните препоръки на годишния мониторингов доклад на Фондация "Антикорупционен фонд", представен днес. Така членовете на тази институция няма да се свързани единствено с управляващите.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:38, 30.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Според един от докладчиците - доц. Атанас Славов, на КПКОНПИ са възлагани големи надежди за ограничаване на корупцията, но това, което прави тя се разминава с обществените очаквания. Няма разследващи функции, служителите й не могат да извършват арести, а корупцията се бори с шумни медийни акции. Освен това нямало гаранции за независимостта на комисията.

Доц. Атанас Славов, СУ " Св. Климент Охридски": Членовете на Комисията се избират от обикновеното парламентарно мнозинство т.е. предполага се това са лица, които под една или друга форма са припознати от управляващото мнозинство като близки до него.

А това, според Славов, гарантирало имунитет за лицата от управлението.

От "Антикорупционен фонд" предлагат членовете на КПКОНПИ да се избират освен от парламента и от президентската институция, съдебната власт и гражданското общество.

Настояват да се разшири понятието за "свързани лица " при конфликт на интереси. Искат да се ограничи и получаването на подаръци и облаги заради влияние- например преференциални цени на имоти или екскурзии.

Беше подчертано и че заради завишени стандарти в съдебната практика, доказването на корупция е почти невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ускорени ремонти по Тракия и Хемус преди началото на летния сезон
Ускорени ремонти по "Тракия" и "Хемус" преди началото на летния сезон
Показват изложба с оригинални илюстрации на Ние, врабчетата
Показват изложба с оригинални илюстрации на "Ние, врабчетата"