НОВИНИ

Ново примирие и нов мирен план в Източна Украйна

От днес в източна Украйна влезе в сила договорено ново примирие. То беше съгласувано от външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия на конференцията по сигурността в Мюнхен. Киев и Москва реагираха остро на съобщенията за нов мирен план в Донбас, изработен във Вашингтон от хора, които не са дипломати. Планът е бил представен на Доналд Тръмп и предвижда изтегляне на руските войски от Източна Украйна и украински референдум по въпроса дали Крим да бъде даден под аренда на Русия.

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 20.02.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

От края на януари, стрелбата край Авдеевка ескалира. Градът е под украински контрол, на 13 километра от Донецк, близо до фронтовата линия.

"Стрелят по всичко, мирни граждани без оръжие, без нищо"

Сега оръжията в Авдеевка , както и в цялата зона на конфликт би трябвало да замлъкнат заради новото примирие.От полунощ украинската армия не е обстрелвала самообявилата се Донецка народна република, заяви Едуард Басурин, представител на командването на сепаратистите.

Според "Ню йорк таймс", американец женен за украинка е представил на Доналд Тръмп мирен план за Донбас. Става дума за Майкъл Коен, личния адвокат на американския президент. Планът е лансиран от бизнес партньора на Тръмп Феликс Сейтър, украинския опозиционен депутат Андрий Артьоменко и бившия шеф на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт.

Инициативата предвиждала и изтегляне на руските войски от Източна Украйна и украински референдум дали Крим да бъде даден под аренда на Русия за 50 или 100 години.

Украинският посланик в Съединените щати нарече тази идея " грубо нарушаване на украинската конституция". Москва също реагира остро.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл
"Първо - не знаем нищо за такъв план. Второ- алтернатива на Минските споразумения няма".

В Святогорск, най-северния град на Донецка област живеят и бежанци - много от тях са от Авдеевка. Някои са разделени от семействата си, останали в града. Други изобщо не искат да то напускат, въпреки сраженията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минирани участъци забавят офанзивата срещу джихадистите в Мосул
Минирани участъци забавят офанзивата срещу джихадистите в Мосул
Вкусовете на Италия идват в Пловдив
Вкусовете на Италия идват в Пловдив