Ново разследване срещу алкохолния бос Миню Стайков. Агенти на ДАНС и прокурори влязоха в офис на Стайков в центъра на Карнобат. Акцията е в още четири града - София, Бургас, Сливен и Пловдив. От прокуратурата лаконично обясниха, че съвместно с ДАНС и МВР разследват злоупотреби с пари от европейски фондове.

Рано тази сутрин агенти на ДАНС и прокурори влизат на няколко адреса в Карнобат и района. Основният е офис в центъра на града - той е на Миню Стайков и е известен с това, че тук се изкупуват земеделски земи.

Таня Савова, адвокат на дружество за изкупуване на земи и арендаторство: Те не купуват само земя. Ако са купували, то е може би за масивите, които правят. Мисля, че основната им дейност е, те са арендатори. Сключват договори, раздават ренти.
Спецпрокуратурата и ДАНС провеждат акция срещу измами с еврофондове

Спецпрокуратурата и ДАНС провеждат акция срещу измами с еврофондове

Спецпрокуратурата, МВР и ДАНС разследват измами с Европейски фондове, съобщиха от държавното обвинение. Според източници на "По света и у нас" това е...

Само за четири часа са събрани няколко чувала с документи, към които спецпрокуратурата проявява интерес. Разследването е за измами с пари от европейските фондове и се води по две посоки. Първата е по програмата за Развитие на селските райони.

Според източници на „По света и у нас“ там се е злоупотребявало със средства по една от мерките,свързана с инвестиции в земеделски стопанства. Предположенията са, че са усвоявани пари за едно оборудване, а е закупувано друго. Запознати с разследването твърдят, че има данни една и съща земеделска техника да е отчитана като закупена два пъти. Втората линия на разследване е по националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор.

Подозренията са, че са отчитани дейности като популяризиране на продукцията в трети страни, които реално не са извършвани. Проверяват се инвестициите в техника за обработка на лозята, тъй като има съмнения, че и там едно и също оборудване е отчитано по два пъти. Голяма част от лозовите масиви на бизнесмена се намират между село Венец и Сливен. От областната служба земеделие в града бяха иззети няколко кашона с документи.

Миню Стайков биеше задържан миналата есен по друго разследване - за данъчни престъпления и нелегално производство на цигари. Тогава бяха открити доказателства за фиктивно ползване на над 7 милиона евро субсидии по програмата "Млад фермер". Разследващите намериха документи, че 9 младежи, чийто родители работят във фирми на Стайков са се регистрирали като земеделски производители.

Миню Стайков остава в ареста

Миню Стайков остава в ареста

Апелативният спецсъд остави в ареста Миню Стайков. По този начин съдът отмени определението на специализирания съд от миналата седмица.