НОВИНИ

Ново споразумение за климата: замърсителят трябва да плаща за вредните емисии

Френският президент Еманюел Макрон, бившият губернатор на Калифорния - Арнолд Шварценегер и още около 800 политици, юристи и експерти представиха проекта "Световен пакт за околната среда".

ново споразумение климата замърсителят плаща вредните емисии
bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 24.06.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Инициативата има за цел да доведе до международно споразумение, утвърждаващо водещите принципи в областта на екологията. Според експерти едно от тях е, че замърсителят трябва да плаща за вредните емисии, които е отделил при производство. Досегашните глобални климатични договори като Декларацията от Рио от 1992 г. имат изцяло декларативен характер.

Целта на пакта е да може да бъде използван като правна база за съдене на държави за нарушения в тази сфера. Преди няколко седмици американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от "Парижкото споразумение за климата. Чуйте повече за новата стратегия за борба с климатичните промени.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Призовавам не само да се изнасят речи, но и да се действа. Да се действа за продължаване на борбата и да създадем доверие в нашите партньори. Тези действия трябва да стават под егидата на Организацията на обединените нации. Трябва да се подкрепят съответните агенции и най-рано през Септември да имаме основата на нещо, което не е само чернова, а световен пакт за опазване на околната среда, който Франция ще води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в жилищна сграда в Лондон
Пожар в жилищна сграда в Лондон
Британският парламент подложен на кибератака
Британският парламент подложен на кибератака