НОВИНИ

Ново устройство улеснява крадците на скъпи автомобили

Ново подобрено устройство улеснява автокрадците на скъпи коли в столицата. С него от далечно разстояние те могат да копират данните от ключовете. Преди началото на зимния сезон от МВР предупреждават и за очакван бум на така наречените кражби на ключ, при които шофьорите за кратко остават без надзор автомобилите си. На този фон се увеличават и печалбите на автомафията от продажба на крадени авточасти на стари коли.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:53, 28.10.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Автомобилът на Роберт Вецов е оставен за няколко дни на паркинг край една от столичните метростанции. Резултатът.

Роберт Вецов: Липсват радиото, колони, акумулатор. Включително и пожарогасител.

Според Роберт преди да бъдат откраднати частите колата е карана в София.

Роберт Вецов: Аз като я виждам, установявам, че тази кола освен, че е разбита тя е и карана за мен. Цялата лява страна е ударена.

Притесненията са ми, че може да ми дойде глоба от КАТ. Може да е станало нещо лошо - обир, да е блъснат човек, да е ударена друга кола и да е избягал."

Подобни сигнали не са рядкост за полицията. Печалбата от частите на един откраднат автомобил среден клас на 10 години е между 7 и 8 000 лева. Частите се продават най-често по интернет и се изпращат от фалшиви адреси, което прави проследяването трудно.

От скоро автомафията е една крачка напред и при кражбата на луксозни лимузини. Софтуерът на така наречените безключови машини е подобрен. Устройството се състои от две части, едната трябва да се приближи на по-малко от метър до ключа на собственика, за да прихване сигнал. Другата част е в съучастник, който получава сигнала и отключва колата.

Пламен Максимов, началник на сектор "Престъпления свързани с МПС" - СДВР: "Тази машина е ъпдейтвана и прихваща вече на по-голям периметър сигнала на този ключ. Седят на 10-20 метра, което разбира се ги улеснява крадците на автомобилите."

Подобреният софтуер на черно струва около 7 500 евро, а с него безпроблемно може да се отключи кола за над 200 000 хиляди лева. Подобни устройства са засечени на руския пазар. Според експерти единственият начин да се предпазим е чрез заглушаване на сигнала.

Пламен Максимов, началник на сектор "Престъпления свързани с МПС" - СДВР: "Единият вариант е има кутиики, които като се сложи ключа вътре той спира да излъчва и няма как да му прихваната сигнала. Другият вариант е има едни торбички, в които като се сложи ключа не може да излъчва сигнал."

Преди началото на зимния сезон от МВР предупреждават за очакван бум на кражбите, при които крадците се възползват от невниманието на шофьорите, които оставят колите си с включен двигател.

Пламен Максимов, началник на сектор "Престъпления свързани с МПС" - СДВР: "Има много такива случаи, при които хората слизат да си чистят снега от автомобила в момента, в който е изчистил половината автомобил, автомобилът заминава и той си остава само с четката, с която е чистил."

По неофициални данни една група за кражби годишно може да спечели около половин милион лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова находка откриха археолозите край Созопол
Нова находка откриха археолозите край Созопол
Бразилия избира нов президент
Бразилия избира нов президент