НОВИНИ

​Новогодишно ледено гмуркане в европейски води

Стотици отбелязаха началото на новата 2019 г. с масово гмуркане в ледените води край Шотландия, Германия и другаде в Европа, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
22:33, 01.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още
​новогодишно ледено гмуркане европейски води

Стотици се събраха в околностите на Единбург, за да наблюдават как плувците, облечени с шотландски полички и други забавни костюми смело нагазват в естуара на Северно море. Един от смелчаците беше дегизиран като Доналд Тръмп. Т.нар. "лудо топване" ("loony dook" на шотландски) е ежегодна новогодишна традиция още от от 80-те години на 20 век.

Обичаят да се посреща Новата година с ледено гмуркане се среща и в други части на Европа. Една от тях е германският фризийски остров Нордерней, където около 500 души се потопиха в Северно море, въпреки температурата на водата от 5 градуса, за 20-а поредна година Sea. Много от тях бяха дошли дойдоха направо от новогодишното си парти.

А в Рим мъже скочиха от 18-метров мост във водите на Тибър, чиято температура беше не повече от 6 градуса въпреки яркото слънце, традиция от повече от 70 години в италианската столица. Много зяпачи наблюдаваха зрелището от гребни лодки.

Доайенът на гмуркачите Маурицио Палмули (с прозвище Мистър Ок), на 66 години, бивш инструктор по гмуркане, го направи за 31-ви път. Той се смята за наследник на инициатора на традицията да се скача от моста Кавур - белгиецът Рик де Соней, който отпразнувал по този начин настъпването на новата 1946 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жаир Болсонаро встъпи в длъжност като президент на Бразилия
​Жаир Болсонаро встъпи в длъжност като президент на Бразилия
​Тийнейджър загина в Австрия при инцидент с фойерверк в новогодишната нощ
​Тийнейджър загина в Австрия при инцидент с фойерверк в новогодишната нощ