НОВИНИ

Новооткрито гнездо на най-големия орел в България

Ново гнездо на морски орел е намерено близо до река Тунджа в района на Ямбол. Двойката морски орли вече мъти в гнездото, разположено върху топола. Наблюдението е направено от екип на Българско дружество за защита на птиците.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:30, 20.03.2017
6473
Чете се за: 00:39 мин.
Още
новооткрито гнездо големия орел българия

С това наблюдение известните гнездящи двойки морски орли по долината на река Тунджа и околностите ѝ станаха десет. Новооткритото гнездо е свидетелство за увеличаващата се популация на вида в България, като този процес особено ясно се забелязва във вътрешността на страната, където допреди 10 години са били наблюдавани само 1-2 двойки. Днес долината на река Тунджа се превръща в едно от най-важните места за гнездене на вида в страната. Другите две места са поречието на река Дунав и Черноморското крайбрежие.

;

През далечната 1985 година в България е била известна само една двойка морски орли, а днес техният брой е между 33 – 35 двойки. Според експерти числеността на морския орел у нас се увеличава благодарение на млади птици, които идват от Централна и Северна Европа, където популацията на морския орел е нараснала.

Морският орел е най-големият орел в нашата природа. Размахът на крилете му достига до 240 см. Строи огромни гнезда, които разполага в короната на стари дървета. Храни се с риба и затова се придържа до големи водни басейни, но в менюто му са включени още водолюбиви птици, както и ранени животни, посяга и на мърша при липса на достатъчно храна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по трансплантация: Не допускаме злоупотреба при случая с Ахмед
Агенцията по трансплантация: Не допускаме злоупотреба при случая с Ахмед
​Бум на продажбите на имоти с кредити в Пловдив
​Бум на продажбите на имоти с кредити в Пловдив