Националистите отново поеха контрола върху каталунското регионална правителство, като новият кабинет положи днес клетва в Барселона и така автоматично се прекратява 7-месечното пряко управление на испанското централно правителство. Кабинетът, ръководен от Ким Тора, близък съратник на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, е съставен от 13 членове.

© БТА

Новият премиер на Каталуния каза, след като правителството му встъпи в длъжност, че ще продължи усилията за независимост на областта. "Това правителство е ангажирано да се движи напред към независима държава под формата на република", заяви Тора. Той каза, че иска да започне преговори с новия испански министър-председател Педро Санчес за уреждане на конфликта между Барселона и Мадрид.

"Педро Санчес, нека да разговаряме, да поемем рискове, двамата с теб, нека да седнем на маса и да разговаряме, правителство с правителство", заяви Тора. Социалистът Санчес, който днес положи клетва като премиер на Испания, е за разговори с Каталуния, но е против референдум за независимост. Предшественикът му - консерваторът Мариано Рахой - наложи прякото управление върху Каталуния в края на октомври, след като националистите начело с Пучдемон проведоха референдум за независимост, обявен за незаконен от испански съдилища.

Според извънредните правомощия, дадени на испанското централно правителство от Сената, значителна част от автономното управление на областта ще ѝ бъде върнато веднага щом сформира правителство след нови избори. Сепаратистите спечелиха през декември изборите и избраха за регионален лидер Ким Тора.
Членовете на предишното каталунско правителство ще бъдат съдени по обвинения, сред които и за бунт. Няколко от тях са в предварителния арест, а други избягаха в чужбина.

© БТА