НОВИНИ

Новото лице на гръцката "Нова демокрация"

Гръцката консервативна опозиционна партия Нова демокрация си избра нов лидер.Това е 47-годишният Кириакос Мицотакис, син на Константинос Мицотакис, който преди 23 години се оттегли от ръководството на партията.

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 11.01.2016
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Младият представител на старата политическа фамилия победи в крайно оспорвана битка на вътрешно партийно гласуване ветерана Евангелос Мейма-ракис, който водеше на първия тур миналия месец. В надпреварата бившият банкер, възпитаник на Харвард и Станфорд, Мицотакис беше смятан за кандидата реформатор, а неочакваната му победа се тълкува като нова, обещаваща страница в историята на партията. Ето и какво заяви той след като гласува:

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": В понеделник "Нова демокрация" ще бъде не просто обединена, а обновена. Новият разширен център - дясно ще може да представи алтернативен, убедителен план за излизане на страната от кризата.

Как младият политик победи ветерана и идва ли на сцената реален съперник на Ципрас за управлението на Гърция - коментар на кореспондента на БНР в южната ни съседка Катя Пеева.

;
Заплаха ли е Мицотакис за Ципрас?

Кириакос Мицотакис беше считан за аутсайдер на вота. Той направи блестяща предизборна кампания и обърна вота. Причините - представи много по-ясна политическа стратегия в сравнение с стандартните политически фрази на Маймаракис. Успя да убеди консерваторите, че е реформатор и има реална възможност за победа над Ципрас.„Никога коалиция със Сириза“, заяви Мицотакис, което показва,че няма да повтори грешките на предшествениците си, които бяха на принципа “коалиция с всеки, само да сме на власт“. А членовете на партията гласуваха за него, за да обедини политическите сили в дясно. Все пак консерваторите се опитаха да превъзмогнат старите модели на "семейна партия“, но не съвсем, защото династия Мицотакис остава в политиката.

В коментари днес германски медии наричат Мицотакис опасен за Ципрас, като дори говорят за предсрочни избори.

Смяната на лидера на опозицията не води в Гърция до предсрочни избори, уточни Катя Пеева. Докато Ципрас беше в тази роля, се смениха поне четири правителство. Младостта и опита на Мицотакис е необходимо, но не достатъчно условие за парламентарна победа. Да, сега Ципрас има много по-силен опонент.А и никой не е вечен в политиката.


;

Положително за гръцката политическа сцена е, че опозицията излезе от пълна летаргия. Нова Демокрация, водена от Мицотакис, би могла да създаде дискомфорт на Ципрас, но не буря да го помете. Поне засега.

Мицотакис трябва да докаже, че е нов тип политик, истински реформатор. Ципрас продължава да е най-популярният политик, защото за гърците е един от тях, а не наследник на политическа династия. Все пак Мицотакис е влиятелна фигура, поема партия с ясна стратегия. Но да свали от власт СИРИЗА след две победи на избори за година е нереално да се очаква за сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холивудската звезда Стивън Сегал вече е сръбски гражданин
Холивудската звезда Стивън Сегал вече е сръбски гражданин
Пътник на пиян шофьор ще носи отгворност при инцидент
Пътник на пиян шофьор ще носи отгворност при инцидент