НОВИНИ

Новото отравяне с новичок във Великобритания вероятно е станало случайно

Отново нервнопаралитично вещество Новичок е отровило мъжа и жената в Англия, чийто случай се разследва от вчера. Същото вещество отрови и бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през месец март. В новия случай, двойката са британски граждани и нищо в биографиите им не подсказва да са потенциална мишена.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:07, 05.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Според британските медии, натровената край Солсбъри двойка е 44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният Чарли Роули. Те са в критично състояние в болница. Британската полиция и контраразузнаване обявиха първите резултати от разследването.

Нийл Басу, служител на контраразузнаването: "Тази вечер получих резултатите от тестовете в базата Портън Даун. Те показват, че двамата са били изложени на действието на нервнопаралитичния агент Новичок".

Засега не се знае къде и как веществото е повлияло на двойката. Техен приятел разказва подробности от деня, преди двамата да бъдат открити в безсъзнание в жилище в град Еймсбъри, на 13 километра от Солсбъри.

Сам Хобсън, приятел на отровената двойка: "Предишният ден бяхме в Солсбъри и отидохме да пийнем нещо. Бяхме в много магазини, Чарли и Доун бяха в парк и там трябва да са се заразили, защото никой друг не е отровен".

Полицията смята, че Чарли и Доун не биха могли да бъдат мишена на нечия атака. Има версия, че двамата са попаднали на токсина случайно. Засега никой друг не показва същите симптоми на отравяне.

Същото вещество беше използвано при атаката срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, отново в Солсбъри през март. Москва отрече обвиненията да има нещо общо със случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лех Валенса участва в протестите срещу съдебната реформа в Полша
Лех Валенса участва в протестите срещу съдебната реформа в Полша
Радев: България е стабилно и може би най-сигурното място на Балканите
Радев: България е стабилно и може би най-сигурното място на Балканите