Правителството на Молдова на премиера Мая Санду се събра на първото си заседание. Кризата в страната е на път да приключи след като Демократическата партия , която оспорваше властта , се отказа от заетите министерски постове , а лидерът ѝ напусна Молдова. Предвиденият за утре митинг в подкрепа на Санду беше отменен.

Новото правителство на Молдова проведе първото си заседание. Коалицията на премиера Мая Санду има подкрепата на Запада и Русия.

47-годишната икономистка обеща правосъдие за тези, които обвини в узурпиране на властта през последните дни и потвърди ориентацията на Кишинев.

Мая Санду - премиeр на Молдова: Много скоро ще видите конкретни стъпки, напредък в отношенията с Европейския съюз. И, разбира се, ние сме отворени за разговор с Русия за подобряване на икономическото и търговското сътрудничество.

Също днес, Конституционният съд на бившата съветска република отмени своите решения, които свалиха президента Игор Додон и на практика предизвикаха политическата криза.

Дотук се стигна след неясен победител на изборите през февруари, двувластие на две правителства и след като вчера водачът на Демократическата партия олигархът Владимир Плахотнюк напусна Молдова, а правителството на партията подаде оставка.

Санду се надява скоро в Молдова да пристигне делегация от Брюксел. Споразумението за асоцииране между двете страни е в сила от 2016 година. То съдържа план за реформи в Молдова.