НОВИНИ

Новото правителство на Румъния положи клетва

Новото правителство на Румъния положи клетва пред президента Клаус Йоханис, след като днес парламентът одобри с голямо мнозинство състава и програмата му. Начело на кабинета за първи път застава жена - Виорика Дънчила. Сред мерките за управление са намаляване на данък добавена стойност на 18% от догодина, нарастване на минималната работна заплата с до 150 леи годишно, увеличения на социалните помощи и детските надбавки. Какво всъщност ценят обикновените хора, показва историята на едно румънско село, разказана от екип на агенция Ройтерс.

новото правителство румъния положи клетва
bnt avatar logo
от БНТ
23:10, 29.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Драгош Владулеску е кмет на село Драгомирещи цели 14 години. Той е осъждан за корупционно деяние, но съселяните му продължават да го преизбират.

Георге Байкояну, жител на с. Драгомирещи: Не ме интересуват други неща, а само това, което виждам с очите си.

Хората са доволни, че кметът се е погрижил да се построят ново училище, болница, спортна зала и църква. Улиците на селото вече не са кални, имат настилка и осветление, прокаран е газопровод.

Драгош Владулеску, кмет на с. Драгомирещи: Много кметове в окръга са преизбирани. Ключът към успеха им е, че те решават проблемите на своите съграждани.

Кметът социалдемократ се е погрижил и за своя зет. Уредил е негова фирма с договор за обществена поръчка. Това му е струвало шестмесечна условна присъда, но после е преизбран за четвърти път.

Мирча Киву, социолог: За да запазят местата си, кметовете трябва да предложат нещо на хората - да ремонтират път, училище. За това са нужни пари и те зависят от управляващата партия.

В края на 2016 социалдемократите в Румъния също бяха преизбрани след популистка и националистическа кампания, въпреки скандалите в предишното им управление и факта, че техният лидер Ливиу Драгня е осъждан за изборни манипулации и разследван за корупция. Впоследствие обаче опитите на управляващите да прекроят законите в своя полза и да подкопаят борбата с корупцията, срещнаха силната реакция на президента и на гражданското общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елитът на световното джудо пристига в София
Елитът на световното джудо пристига в София
Извеждат децата от скандалния дом Хризантема
Извеждат децата от скандалния дом "Хризантема"