НОВИНИ

Специално за БНТ: Новото правителство в Украйна

Новият украински премиер Владимир Гройсман декларира, че Украйна ще продължи по пътя на реформите. След като новият кабинет беше одобрен от парламента в Киев, Гройсман е разговарял с американския вицепрезидент Джо Байдън, с председателя на Европарламента Мартин Шулц и с върховния представител по външната политика и сигурност на Евросъюза Федерика Могерини.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:38, 15.04.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Кой е новият премиер и какви са предизвикателствата пред новото правителство в Киев - вижте коментар, предоставен специално за БНТ от Първи канал на украинската обществена телевизия.

38-годишният Гройсман не само е най-младият премиер на Украйна. Той е един от най-близките хора до президента Петро Порошенко. Бивш кмет е на Виница, където се намира централата на шоколадената компания на Порошенко. Гройсман се прославя като един от най-успелите кметове, превърнал през 2013 г. Виница в най-добрия град за живеене в Украйна. През 2014 г. влиза в правителството на Яценюк като вицепремиер и министър на регионалното развитие, а в края на същата година става председател на парламента.

Одобрението на кабинета на Гройсман в Радата спаси Украйна от нови предсрочни избори и дава зелена светлина за още кредити и помощи от Запад особено след разклатения от "Панамагейт" авторитет на президента и засилващото се напрежение в Източна Украйна.

Специално за БНТ предизвикателствата пред новото правителство от Киев коментира парламентарният репортер на украинската обществена телевизия Олеся Варламова:

Олеся Варламова, Украинска обществена телевизия: Предизвикателствата остават тези, които бяха и пред предишния кабинет на Арсений Яценюк. Дипломати, украински политолози и депутати казват, че досега борбата с корупцията не е била достатъчна. Недостатъчна е била и съдебната реформа. Инвеститорите много се плашат от това, че съдиите са корумпирани и не искат да работят с Украйна.

Ще продължи ли правителството на Гройсман проевропейската политика?

Олеся Варламова, Украинска обществена телевизия: Владимир Гройсман, който досега беше председател на парламента, не веднъж е заявявал и тук в парламента, а и преди това своите проевропейски позиции. Заявявал ги е и при посещенията си в чужбина. Гарант за проевропейската политика на страната остава президентът Петро Порошенко. Известно е, че Порошенко и Гройсман са съратници, затова няма съмнение, че и занапред Украйна ще бъде ориентирана към Европа.

Самите украинци се надяват, че новото правителство ще работи за положителни промени в страната, която през последните две десетилетия живее от криза в криза.

Галина Голуб, жител на Киев: Бих искала да видя положителна промяна. Надеждата умира последна, но вече остава все по-малко и по-малко. Бих искала тези хора да извършат истински реформи, за да можем да живеем по-лесно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в съда
Ден на отворените врати в съда
От специалния ни пратеник в Скопие: Събра се първата група протестиращи
От специалния ни пратеник в Скопие: Събра се първата група протестиращи