НОВИНИ

Новото ръководство на АБВ в подкрепа за АЕЦ "Белене" и "Южен поток"

Председателят на АБВ Румен Петков заяви, че ако АЕЦ "Белене" не бъде изградена и газопроводът "Южен поток" не мине през България, страната ни ще изостане значително в технологично отношение и ще понесе икономически и социални загуби. На пресконференция днес АБВ обяви и новото ръководство на партията.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:43, 22.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

АБВ открито се застъпи за двата спорни проекта - АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". АЕЦ "Белене" беше определен като икономически проект, важен за бита на българските граждани и икономиката ни. Ползата от газопровода беше подчертана отново заради социалната му тежест - предвижда се той да мине през повечето общини в Северна България.

Румен Петков - председател на АБВ: "Ние губим позиции като държава, която обезпечава енергийната си сигурност и сигурността на тази част от региона. Ако ние не отидем към изграждането на тръбата, ще внасяме газ от Турция - това мисля, че е ясно за всички."

Румен Петков цитира експерти, според които, ако не се построи втора ядрена централа до 2035 година, България ще излезе от клуба на ядрените държави. Това би довело до недостиг на електрическа енергия след близо 10 години.

Георги Първанов: "Аз твърдя, че този пакет от енергийни проекти е най-мощният инвестиционен пакет за българския преход. С тези десетина и повече милиарда, които щяха да минат през българската икономика."

Пряк удар по новите технологии и задълбочаване на различията в региона - така от АБВ обобщиха загубите за България, ако двата енергийни проекта не се реализират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест срещу решение на Светия синод
Пореден протест срещу решение на Светия синод
Емил Караниколов: Брюксел ще изчака срока за митата върху стоманата и алуминия
Емил Караниколов: Брюксел ще изчака срока за митата върху стоманата и алуминия