НОВИНИ

Новото туниско правителство спечели парламентарно одобрение

Новото туниско правителство на премиера Юсеф Шахед получи доверие в парламента късно снощи. Преди това той предупреди, че приемането на програма за строги икономии ще бъде неизбежно, ако Тунис не преодолее икономическите си трудности, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
08:16, 27.08.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
новото туниско правителство спечели парламентарно одобрение

Новият кабинет, който е на националното единство, беше подкрепен от 167 от 217-те депутати.
Северноафриканската държава изпитва проблеми заради ниски постъпления от туризма, след като две ислямистки нападения срещу чуждестранни туристи миналата година поразиха една от ключовите за Тунис индустрии, а стачки и протести за работни места засегнаха друг важен отрасъл, производството на фосфати, отбелязва Ройтерс.

Шахед обеща, че новото му правителство ще вземе тежки решения, за да подпомогне растежа на икономиката и да създаде работни места под натиска на международните кредитори за реформи и орязване на публичните разходи.

Новото правителство на Шахед е широка коалиция от светски, ислямистки и леви партии, независими и синдакалисти, чрез които той смята, че могат да бъдат извършени икономическите реформи.
"Ако ситуацията остане същата и през 2017 г., ще се нуждаем от политика на строги икономии, както и да уволним хиляди служители от публичния сектор и да въведем нови данъци", каза новият премиер пред депутатите преди гласуването на правителството му.

Шахед, който е съюзник на президента Бежи Каид Есебси, обеща твърда линия в икономиката. Но критиците оспорват наличието у него на необходимия политически авторитет, за да преодолее съпротивата на синдикатите, стачките и вътрешнопартийните борби, които тормозеха предишните правителства, отбелязва Ройтерс.

Със своите 13,5 процента като дял от брутния вътрешен продукт разходите за заплати в публичния сектор в Тунис са едни от най-високите в света. Синдикални и други организации обаче се противпоставиха на опитите за реформиране на пенсионната система и въвеждане на нови данъци

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костюм на Батман постави световен рекорд
Костюм на Батман постави световен рекорд
САЩ се готвят за рестарт на отношенията с Бразилия
САЩ се готвят за рестарт на отношенията с Бразилия