НОВИНИ

Новото значение на Македония за Балканите и Европа

Ще има ли избори, кога и кой ще участва. Тази седмица трябваше да започне началото на края на политическата криза в Македония, която се разпали преди една година. Сега в Скопие има технократско правителство, но основните политически партии все още не могат да се споразумеят за вота.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:55, 22.01.2016
Чете се за: 02:25 мин.
По света

Никола Груевски вече не е премиер. С това трябваше да започне началото на края на една политическа криза, която парализира Македония вече една година. Но светлината в тунела изглежда също толкова далече, колкото и преди една година.

Почти от началото на миналата година опозицията започна своя поход към властта с кампанията "Истината за Македония". Десетки хиляди телефонни записи описват картина на пълна корупция, арогантност и потъпкване на закона от страна на управляващите от ВМРО-ДПМНЕ. Македонците започнаха серия от протести през пролетта. "Няма правда, няма мир", скандираха те и искаха оставката на премиера Никола Груевски. Като лице на антиправителствения протест се представяше лидерът на опозиционния СДСМ - Зоран Заев.

Напрежението в Македония започна да спада с намесата на европейски посредници в преговорите и управляващите, които завършиха с договора от Пържино. Тогава с помощта на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан Груевски и Заев се договориха за организиране на предсрочни избори, вкарване на опозиционни министри в кабинета, промяна на избирателното законодателство, специален прокурор, който да разследва медийните бомби с телефонните записи. Кулминацията на прилагането на споразумението от Пържино дойде на 15 януари. Това беше и датата, която беше договорена за оставка на премиера. В Скопие отново пристигна Йоханес Хан, а Груевски спази обещанието си и вече не е начело на правителството. Политическият възел на пръв поглед би трябвало да се разплита, но вместо това македонските политици отново се хванаха за гушите.

;

- Днес четири политически партии дойдоха на преговори, за да договорим избори на 24 април 2016 година, - каза Никола Груевски. - Три от тях бяха готови да подпишем споразумение, но една дойде с намерението да отложи изборите.

След 12 часа преговори с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан в Скопие стана ясно, че лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев се противопоставя на организирането на изборите на 24 април, въпреки че в продължение на цяла една година призоваваше именно за предсрочен вот.

- Скъпи граждани, за нас изборите са неприемливи без регулация на медиите и без адекватен контрол върху избирателните списъци. Ако на 24 април бъдат свикани ние няма да участваме, - обяви Зоран Заев.

Според Заев не са изпълнени клаузи от договора в Пържино, но причината може и да се крие другаде.


;

Именно бежанската криза поставя политическата криза в Македония във фокуса на европейското внимание. Над 600 хиляди бежанци преминаха през страната през миналата година по пътя си към Европа. За да се спхрави с такъв приток всяка държава има нужда от стабилно управление. И по всичко личи, че да гарантира стабилността в Македония и контрола върху бежанския поток Брюксел е готов да преглътне фактът, че Никола Груевски управлява все по-авторитарно.

;

ВМРО-ДПМНЕ е на прага на десетата си юбилейна победа, пише проправителственият в. "Вечер". Никола Груевски е на път да отбележи шах и мат. Той се оттегля от поста, а очакванията са след вота да се завърне отново на бял кон.

По-рано тази седмица македонският парламент насрочи предсрочни избори на 24 април без присъствието на опозицията в залата. За пръв път в историята си като независима държава Македония има техническо правителство, а начело е Емил Димитриев. Социолог по образование, приближен на Груевски. Досега беше в сянка, не присъстваше в "бомбите" на опозиционния лидер Зоран Заев, така че експертите биха казали, че е идеалното решение за премиерския пост. Дори и политическите конкуренти трудно ще му намерят черно петно, освен ако за петно се смята пълното доверие, което му оказва Груевски.

Посланието на Брюксел е, че спазването на споразумението между македонските партии за излизане от политическата криза е най-важно за връщането на Македония на евроатлантическия път и че на Европейския съюз му е необходима стабилна Македония, за да може тя да се справя с предизвикателства като бежанците, спора за името, икономиката или безработицата. За това говори и Йоханес Хан от Скопие.

- Не трябва да забравяме освен всички дискусии около предстоящите нови избори, че в Европа има много сериозна бежанска криза, - каза той. - Това, което видяхме през 2015 година със сигурност ще продължи и през 2016-та. И като гледам дискусиите в много европейски държави се обсъжда затваряне на граници. Това би имало незабавен ефект върху ситуацията тук в Македония. Ето защо съм убеден, че правителството, целият политически елит, парламентът трябва да обърнат внимание на този сериозен проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Направѝ добро и го хвърлѝ... на медиите. Размисли за героизираната нормалност
Направѝ добро и го хвърлѝ... на медиите. Размисли за героизираната нормалност
Разрастват се протестите на фермерите в Гърция
Разрастват се протестите на фермерите в Гърция