Неправителствени организации поискаха депутатите да отхвърлят ветото на президента върху някои от текстовете от Закона за Черноморието. Според сдружение "Зелен алианс", асоциация "Българско Черноморие" и Сдружението за защита на собствениците на имоти, президентското вето насърчава порочни практики на дивото къмпингуване, като например замърсяване на околната среда.

Вместо да защитава граждански права, президентското вето поощрява нарушаването им, твърдят трите организации.

Димитър Канариев - председател на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие": Ние не сме против къмпирането, просто трябва да има ред, да има хигиена, да има чистота, да има ясни правила.

Според тях ветото насърчава нелоялната конкуренция и неплащането на данъци и такси.

Димитър Канариев - председател на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие": Безплатният туризъм, осъществяван като диво къмпингуване ощетява държавния бюджет, общински бюджети и собствениците на къмпинги, тъй като тези, които осъществяват диво къмпингуване не заплащат нищо на никого.

Освен това дивокъмпингуващите нарушават правата на частната собственост, смятат от сдруженията. Те разполагат палатките и кемперите си върху чужда земя, която е или частна, или общинска, или държавна собственост. Това, според тях, е като някой да се влезе в чужд апартамент.

Здравко Младенов - председател на УС на Национално сдружение на собствениците на имоти: Кому ще бъде приятно, ако аз дойда, нямам никакво отношение към него и се самонастаня. И не само се настаня и временно ползвам вашият апартамент, ами оставя и куп буклуци.

По думите им къмпингуващите трябва да плащат и заради почистването на боклуците, които оставят след себе си. Те дадоха пример с община Шабла, където по данни на кмета, за сезон се извозват по около 500 тона боклуци само от диво къмпингуващи. Това струвало между 100 и 160 000 лева на местния бюджет.