НОВИНИ

НС гласува по-малка административна тежест за хора с увреждания

Парламентът гласува единодушно да бъде намалена административната тежест за хората с увреждания. С приетите днес на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания беше намален броят на документите, които се изискват от тях. Беше въведено задължение административните органи да събират служебно информация от институциите.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:19, 12.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Трите декларации, с които в момента се доказват обстоятелства от хората с увреждания, с приемането на промените ще се обединят в една. Отпада изискването фирмите, предоставящи помощни средства, да внасят декларация за липса на задължения към НАП. По време на дебатите депутатът от БСП Михаил Христов, който е двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания, коментира, че промените няма да улеснят тези, които имат необходимост от помощни средства, а фирмите, които ги предоставят.

Михаил Христов - депутат от ПГ "БСП за България": Количка за хора с увреждания, не казвам инвалидна количка, защото най-малкото тази дума е обидна, се препродава през фирми около 10 пъти, една протеза за горен крайник струва около 15 хил. лева, министерството дава 3 хил. лева и парите се усвояват. Много интересно как тя струва 15 хил. и кой получава протеза. Никой не получава протеза.
Светлана Ангелова - зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, ГЕРБ: Прав сте донякъде, че има нужда от преразглеждане на цените и начина на отпускане на медицинските изделия, но в момента ние имаме като тема на дискусия конкретни текстове, които след малко трябва да гласуваме.
Хасан Адемов - председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, ДПС: След това откровено изказване на г-н Христов е трудно човек да се изкаже по този законопроект, но така или иначе този законопроект има съвършено различна цел и тази цел и свързана с намаляване на административната и регулаторната тежест.

Промените ще окажат положителен ефект върху близо 530 000 души с увреждания, заявиха вносителите на Законопроекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка в Калифорния за огнения ад в щата
Българка в Калифорния за огнения ад в щата
Семизовата къща в Русе се нуждае от спешен ремонт
Семизовата къща в Русе се нуждае от спешен ремонт