НОВИНИ

НС гледа на първо четене промените в Изборния кодекс

Народните представители разглеждат на първо четене предлаганите промени в Изборния кодекс. Според тях машинният вот навсякъде в страната се отлага. Въпреки че трябваше да бъде факт още на евроизборите през май 2019 г. Законопроектът предлага още дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:40, 12.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според предлаганите промени Централната избирателна комисия ще продължи да определя секциите, в които да се гласува машинно. Условието: броят им да не е под 1000. Устройствата за машинното гласуване да се изработват само от "Информационно обслужване" предвиждат още предлаганите промени. Само с хартиени бюлетини да се гласува в секциите с под 300 избиратели, както и в болници, домове за стари хора и в секциите в чужбина, предлагат вносителите на проекта.

От ГЕРБ изтъкнаха, че не отказват от машинното гласуване. Но посочиха проблемите, които стоят за осигуряването на машини във всички над 12 000 секции. От БСП посочиха, че на последните избори недействителните бюлетини били 169 000. И изтъкнаха, че машинното гласуване ще намали възможността за манипулация.

От Обединените патриоти са за отпадането на номера пред партиите и коалициите, но против видеонаблюдение в секциите по време на вота. Предлагат видеонаблюдение само по време на броенето.

От ДПС смятат, че премахването на номерата на партиите и коалициите не е удачно. Преференциите били средство за вътрешно-партиен контрол. Затова предлагат по-скоро те да отпаднат.

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Машинното гласуване е утвърдено като способ. Беше предложено цялостно въвеждане. Най-голяма трудност би предизвикало гласуването в секциите в чужбина и казва причини. Това не означава, че се отказваме от машинното гласуване.
Крум Зарков - БСП за България: ЦИК трябваше да осигурят машинно гласуване. За 5 години администрацията не успя да се справи. Нашата страна на космонавти не успя да се справи с едни машини.
Хамид Хамид - ДПС: Ще го подкрепят. Правилна, но недостатъчна стъпка. Трябва да вървим към машинно гласуване. Това ще възстанови доверието в системата. Премахването на номерата не е удачно.
Юлиан Ангелов - Обединени патриоти: За нас е важно номерата да отпаднат. Крайно време е да не гласуваме за номера, а за партии.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Повдигаме театралната завеса
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Повдигаме театралната завеса
Младен Маринов: В момента не се налага промяна на мерките за сигурност у нас
Младен Маринов: В момента не се налага промяна на мерките за сигурност у нас