НОВИНИ

Парламенът обсъжда здравната реформа

След като приеха съдебната реформа, депутатите започнаха обсъждането и на здравната. С влизането в пленарната зала на здравната стратегия до 2020, беше зададена политиката в здравеопазването за следващите 4 години. Макар да не им стигна времето да гласуват документа от 130 страници, депутатите все пак започнаха дебатите по стратегията.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:08, 16.12.2015
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Линейките няма да тръгват само от центровете за Спешна помощ, а ще бъдат и в горещи точки, които да покриват населените места. Ще са в квартали, по бензиностанции и натоварени кръстовища. Това е малка част от предвидения план за действие на здравното министерство към здравната стратегия 2020. Три са приоритетите й:

Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазването: "Създаване на условия за здраве за всички през целия живот. Развитие на справедлива здравна система, ориентирана към качество и резултати. Приоритет 3 - укрепване капацитета на общественото здравеопазване."

Отляво казаха, че са съгласни с целите, но не и с пътищата, по които това ще стане.

Емил Райнов - депутат от ПГ на "Коалиция за България": "Наблюдаваме нещо фрапиращо - разделяне на пакета на две - допълнителен и основен, разделяне на хората на здравноосигурени по основния пакет и по допълнителния."

И от ДПС казаха, че няма да подкрепят здравната стратегия.

Тунчер Кърджалиев - зам.-председател на ПГ на ДПС: "Ние не сме съгласни с инструментите, с които се предлага постигането на целите в настоящата стратегия. Моделът, за който се говори тук, според нас не е подходящ за Република България."

Здравната стратегия беше подкрепена от Патриотичния фронт.

Димитър Байрактаров - депутат от ПГ "Патриотичен фронт": "До тук аз не чух нито един аргумент, който да казва - да, това не е направено както трябва, не е заложено в стратегията както трябва, трябва да бъде заложено така и така."

Тъй като времето, определено за днешното пленарно заседание, изтече, депутатите ще продължат по-конкретно утре с разискванията и гласуването на Националната здравна стратегия до 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С втора божествена частица се похвалиха учените от ЦЕРН
С втора божествена частица се похвалиха учените от ЦЕРН
Откриха международният фестивал на ледените фигури в Русе
Откриха международният фестивал на ледените фигури в Русе