НОВИНИ

Парламентът не прие оставката на Делян Добрев

Парламентът отказа да приеме оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Тoй я депозира вчера в деловодството на Парламента след разразилия се скандал с назначенията в общината в Хасково. За оставката му гласуваха общо 215 депутати. "За" бяха 97, "против" - 99, "въздържали се" - 19.

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 04.10.2017
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

97 депутати гласуваха "за" оставката, 99 бяха "против", 19 гласуваха въздържали се. По време на дебата от ГЕРБ се надпреварваха да защитават Добрев, да го призовават да остане в НС.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че гласуването против оставката означава, че ГЕРБ бламират премиера Бойко Борисов. От ДПС посочиха, че подкрепят оставката, защото това е морален акт и избирателите са против шуробаджанащината. От "Воля" пък заявиха, че са за оставането на Добрев в парламента, защото той не е олицетворение на роднинските назначения.

Ето и някои от репликите в пленарната зала по време на дебата.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Ние ще защитим Делян Добрев и няма да позволим да напусне Парламента, защото знаем, че точно тази парламентарна група с ОП и с тези народни представители, които ще защитят Делян Добрев, ще трябва да защитаваме каузата България и министър-председателя Бойко Борисов, и кабинета Борисов, защото той е успешният кабинет, който ще изведе страната напред.
Корнелия Нинова, председател на БСП: Ще защитите днес, като отхвърлите оставката на Делян Добрев, ще защитите Бойко Борисов. Не, уважаеми, ще бламирате Бойко Борисов. И като лидер на лидер му казвам днес - ако ни слуша, като лидер, който е получавал удари в гърба от свои - г-н Борисов, днес на Вас ще Ви се случи за пръв път. Вашите днеска Ви свалят. Не буквално, но преносно днес ГЕРБ Ви сваля от пиадестала, на който стоите. И Ви казвам като лидер - от днес нататък Вие имате сериозен проблем.
Делян Добрев, ГЕРБ: Благодаря на всички за тази безпрецедентна подкрепа за един обикновен политик като мен в България. Г-жо Йончева, мен ще ме запомнят в политиката с всичко, което съм свършил през тези години. Част от нещата ги казах от тази трибуна. А Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда, без съд и присъда, така както Вие, от Комунистическата партия, си знаете. Питали сте г-жо Йончева с какво ще се занимавам оттук нататък? Ще Ви кажа, понеже Ви касае - първото нещо, което ще направя, ще си потърся правата в съда за всичко, което причинихте на мен и мои близки, за да разберете, г-жо Йончева, че не е 1945 г. и не можете безнаказано да заличавате неудобните.
Йордан Цонев, ДПС: Ние ще подкрепим тази оставка, защото я приемаме като морален акт. Г-н Добрев, имаме добри колегиални отношения с Вас и Вашите качества като специалист никой не оспори, дори от опозицията. Но нашите избиратели не харесват в българските политици във всичките години след Освобождението, както тук казаха колеги, макар това да е станало традиция, никога не са харесвали шуробаджанащината, както те я наричат.
Веселин Марешки, председател на "Воля": Ние, от ПГ на Воля, няма да подкрепим оставката Ви - не лично като отношение към Вас, а като принцип, защото считаме, че не Делян Добрев е лицето на шуробаджанащината в България.
Валентин Касабов, Обединени патриоти: Предлагам да разстреляме г-н Добрев в унисон практиката на БСП. Изкарайте автоматите начело с Янчева, давайте. Кръв. Нали кръв искате? Това е историята.

;

След тези емоционални дебати веднага след гласуването Делян Добрев каза пред журналисти, че ще помисли дали отново ще постави въпроса за неговата оставка.

Иначе интересен дебат се очертава и по следващата точка от дневния ред на депутатите - докладът на временната комисия за избор на нов изтребител.

;

Изключително разгорещен дебат в пленарната зала с размяна на взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП и с размяна на цветисти фрази. Делян Добрев остава депутат в Народното събрание. Срещу неговата оставка гласуваха съпартийците му от ГЕРБ, депутати от Обединените Патриоти, както и партия "Воля". Самият Делян Добрев след първото гласуване, в което беше отхвърлена оставката му, поиска прегласуване, но резултатът беше почти същият.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП гласува България да получи частичен достъп до визовата система на Шенген
ЕП гласува България да получи частичен достъп до визовата система на Шенген
Във Варна започва издаването на карти за градския транспорт за пенсионери
Във Варна започва издаването на карти за градския транспорт за пенсионери