НОВИНИ

НС отхвърли поисканото от БСП освобождаване на председателя на КЕВР

Парламентът отхвърли поисканото от БСП предсрочно освобождаване на Иван Иванов като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:15, 05.07.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Валентин Николов, ПГ на ГЕРБ: И ако това не е натиск, здраве му кажете.Това е огромен политически натиск и то как да го кажа - нескромен. Добре, тази оставка дори да бъде приета, в което се съмнявам и се надявам да не се случи, какво ще промени в Закона за енергетиката, така че КЕВР да се произнесе по тази сделка - ми нищо, дами и господа.
Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Значи, 200 хиляди българи да си кажат свободно мнението е натиск. Политическа партия да поиска изпълнение на закон е натиск. А онези, чиято печалба зависи от решенията на КЕВР, да се произнасят по този спор и да защитават КЕВР не е натиск и всичко това сте го оформили под гръмкото заглавие "Защо всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия и Мая - не ?"
Волен Сидеров, ПГ на "Обединени патриоти": Аз питам веднага като се смени председателя на КЕВР до какво ще доведе това - ще доведе ли до нова политика на комисията? Не, защото в тази комисия решенията се взимат с повече от половината, с болшинство, т.е. да предположим, че сега свалим председателя на КЕВР, за което аз съм "за" с две ръце, то няма да доведе до промени на политиката, на работата на самата комисия.
Рамадан Аталай, ПГ на ДПС: Няма как, когато има сделка между два частни субекта, да се намесва държавата, всяка намеса на държавата и то с приемане на законопроект със задна дата дава правно основание и на двата субекта да отидат в съда и да търсят своите претенции, да предявят.
;

Гласуването в Пленарната зала премина без изненади. "За" оставката на Иван Иванов гласуваха само 63 депутати, "против" бяха 125. Трима гласуваха "въздържал се".

От БСП поискаха оставката на Иван Иванов след скандал в пленарната зала миналата седмица, след като Корнелия Нинова попита дали КЕВР ще влезе в новите си правомощия, разписани с промени в Закона за енергетиката във връзка със сделката за ЧЕЗ и дали ще се произнесе по тяхното искане за спиране на сделката, подкрепено с 200 000 подписа.

Още тогава Иван Иванов каза, че няма достатъчно ясни критерии за подобни казуси.

;
Иван Иванов, председател на КЕВР: От страна на политически сили единствения опит за натиск беше този, който днес вие видяхте в Пленарна зала, аз и друг пък съм го заявявал, че може би, защото съм добре разпознат като човек, който не се поддава на политически натиск, върху мен освен това, което видяхме днес, не се оказва натиск.
;

Управляващите няма да оттеглят закона, който предвижда увеличаване на акциза на бездимните цигари, в следващите дни обаче ще се търси консенсус колко да бъде това увеличение, за да има съгласие от страна на парламентарните групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов е на посещение в Сараево
Премиерът Борисов е на посещение в Сараево
Нови данни за групата за мокри поръчки, в която е замесен брат на депутат
Нови данни за групата за "мокри" поръчки, в която е замесен брат на депутат