НОВИНИ

НС отхвърли предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии

Парламентът отхвърли предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за намаляване на депутатските привилегии - заплати и отпуски. Дебатите бяха разгорещени и се стигна до взаимни обвинения между управляващи и опозиция.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:08, 04.05.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Темата за депутатските заплати, наистина значително нажежи атмосферата в пленарната зала. Вносителят на предложението Корнелия Нинова поиска един депутат да получава заплата 2976 лв - така както е било в края на миналия 43 парламент, а не както е сега - 3540 лв. Тоест поиска да не се преизчисляват на всеки три месеца заплатите.

От мнозинството обаче опонираха, че България е парламентарна република и Народното събрание е най-висшият орган и заради това не бива да му се подриват устоите с такива популистки решения.


Корнелия Нинова, председател на БСП: С какво един друг българин извън парламента е различен от нас, че са му необходими 20 дни да се възстанови от труда си, а на нас 67, с какво един човек, който полага труд навън, идентичен на нашия, получава и заслужава 800 лв., а ние 3500. Вие не представлявате интересите на народа, в които интереси се клехте, вие тука си пазите парите и благините!
Данаил Кирилов, ГЕРБ: 1000 гласувания, а госпожа Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, тоест коефициентът на участие на г-жа Нинова е 3,7%, нейното възнаграждение трябва да е 110, 20 стотинки.
Славчо Атанасов, Обединени патриоти: Хайде, г-жа Ниновa, вижте заплатите на шефовете на агенциите, които ние тука в парламента гласуваме, ние сме и работодатели, те получават два пъти по-високи заплати от всеки един от нас като народен представител.
Кръстина Таскова, ВОЛЯ: Аз призовавам всички от залата да излезем при гласуването, да останат само БСП и да видим тогава какъв цирк ще разиграят, защото вътре в себе си те са убедени, че не искат това предложение да мине.
Йордан Цонев, зам. председател на ДПС: Една голяма част от мотивите бяха откровено неверни и това много добре го знаят вносителите, а още по-прекрасно го знае г-жа Нинова, която следейки от партийните ѝ изяви не е почивала нито една събота и неделя, би следвало да смята, че и други нейни колеги постъпват така.

Освен тези разгорещени дебати, днес тук в парламента имаше и други теми. Омбудсманът Мая Манолова дойде да внесе предложение за това да има законови промени - помощите за сираци да не зависят от осигурителния стаж на починалия родител.

В момента в НС тече парламентарен контрол, който можете да гледате по БНТ 2!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди Гергьовден: Какви мерки за сигурност предприемат от полицията
Преди Гергьовден: Какви мерки за сигурност предприемат от полицията
Предстоящата среща на върха ЕС - Западни Балкани обсъждат в Солун
Предстоящата среща на върха ЕС - Западни Балкани обсъждат в Солун