НОВИНИ

НС отхвърли ветото на президента за Закона за посевния и посадъчния материал

С гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и ВОЛЯ, парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал. Държавният глава върна за ново разглеждане закона, защото според него с новите правила не се изпълнява конституционното задължение на държавата за специална закрила на земеделските земи.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
22:28, 15.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Измененията, които се отнасят до земеделските земи и улесняват промяната на предназначението и застрояването им всъщност са в закона за опазване на земеделската земя.

Чрез тях се дава възможност собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, да придобият пак това право вместо земите да станат отново земеделски. Предложението дойде от Обединени патриоти и беше прокарано чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за посевния и посадъчен материал.

Затова президентът се обявява и срещу порочната, според него практика важни промени в един закон, без да са подложени на обществено обсъждане и без мотиви да минават чрез преходните и заключителните разпоредби на друг закон. Да припомним, че при първия опит да се прокарат тези промени след протести на природозащитници те бяха оттеглени.

;

В подкрепа на ветото на президента днес се обявиха от БСП и ДПС.

Таско Ерменков - БСП за България: Вместо да правим закон за опазване на земеделските земи и да го подобряваме ние правим точно обратното. Съобразете се с обществения интерес на онези , които искат българската земя да ражда, а не да изгражда.
Бюрхан Абазов - ДПС: Искам да обявя, че сме абсолютно съгласни с мотивите на президента. Те за нас са правно и принципно издържани. Защото в противен случай , този закон нямаше да се казва закон за опазване на земеделските земи - щеше да се казва закон за промяна на предназначенито на земеделските земи.

Вносителят на промените Йордан Апостолов от Обединени патриоти заяви , че те са направени в полза на собствениците на земеделски земи.

Йордан Апостолов - ПГ на Обединени патриоти: Мотивите на президента основно казват , че се нарушава чл. 21 от Конституцията. А, аз бих могъл да запитам не се ли нарушава чл. 17 за неприкосновеност на частната собственост.Не се ли нарушава чл. 19 в който се казва, че гражданите могат да правят каквото искат със своята собственост, естествено в рамките на закона.

От ГЕРБ не направиха изказване, но подкрепиха с гласовете си отхвърлянето на 6 - тото поред вето на президента Румен Радев.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов пристигна в Мюнхен за участие в Конференция по сигурността
Бойко Борисов пристигна в Мюнхен за участие в Конференция по сигурността
Министър Каракачанов се срещна с военния министър на САЩ Джеймс Матис
Министър Каракачанов се срещна с военния министър на САЩ Джеймс Матис