С гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Част от тях предвиждат увеличаване на данъка за старите автомобили. Депутатите решиха също да бъде въведен лимит до 5000 лв при обезщетенията за по-далечни роднини на загинали при катастрофи.

Опозицията атакува управляващите, че с вдигането на данъка за старите автомобили въвеждат глоба бедност. Според ГЕРБ и Патриотите обаче става дума за стотинки повече на месец.

Крум Зарков, БСП: Да насърчаваш купуването на нови коли като таксуваш старите, е все едно на накажеш едно дете, на което са купили марципан, че няма два шоколада.
Ерджан Ебатин, ДПС: Подобен законопроект изкара хората на улицата. Той има ролята на политически акт, на обвинение в бедност.
Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": Очевидно картата на сиромахомилството и много силна и често се изкушаваме да посягаме към нея.

От левицата изчисляват, че увеличението за старите коли ще е сериозно.

Георги Свиленски, БСП: От 23 лева - 32 лева. Това са 50%. От 9 лева - 32 лева. Това са 350%.

Веселин Марешки, председател на "Воля": Веднага давате възможност на колегите от ГЕРБ да кажат, че по ваше време пенсията е била 100 лева, сега е 300 и това е 300% увеличение.

От ГЕРБ дадоха примери, че сега законът позволява притежатели на определени марки спортни автомобили да заплащат данък от 6,50, който след промените ще скочи на 500-600 лева.

Александър Иванов, ГЕРБ: Аз мисля, че е справедливо тези хора с по-мощните автомобили да заплащат по-висок данък.

В аргументите срещу президентското вето, управляващите не пропуснаха да атакуват и държавния глава заради инцидент с колата на първата дама.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: От момента, когато приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение. Вчерашният случай е доказателство за това.

Таско Ерменков, БСП: Когато ръкопляскате на неща, които нямат нищо общо с живота, а са част от жълтата преса, утре народът ще ви ръкопляска по други ваши части!
Отхвърлиха президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Отхвърлиха президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Част от тях предвиждат увеличаване на данъка...

Парламентът прие окончателно и друга важна промяна. Няма да има таван за обезщетенията за близки роднини на загинали при катастрофи - съпрузи, деца и родители. Лимит от 5000 лв беше въведен за далечен кръг роднини. Партньорите от "Атака" се обявиха срещу промяната.

Явор Нотев, "Атака": Г-н Борисов призова депутатите да не подкрепят това предложение преди широко обществено обсъждане.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Това е балансът и възможният компромис днес, за да може три милиона автомобилисти да не получат двойно и тройно увеличение на гражданската отговорност.

Според ГЕРБ това е начинът да се запази цената на застраховките.