НОВИНИ

НС отхвърли ветото на Радев и одобри промените за по-висок данък на старите коли

С гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Част от тях предвиждат увеличаване на данъка за старите автомобили. Депутатите решиха също да бъде въведен лимит до 5000 лв при обезщетенията за по-далечни роднини на загинали при катастрофи.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:20, 22.11.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Опозицията атакува управляващите, че с вдигането на данъка за старите автомобили въвеждат глоба бедност. Според ГЕРБ и Патриотите обаче става дума за стотинки повече на месец.

Крум Зарков, БСП: Да насърчаваш купуването на нови коли като таксуваш старите, е все едно на накажеш едно дете, на което са купили марципан, че няма два шоколада.
Ерджан Ебатин, ДПС: Подобен законопроект изкара хората на улицата. Той има ролята на политически акт, на обвинение в бедност.
Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": Очевидно картата на сиромахомилството и много силна и често се изкушаваме да посягаме към нея.

От левицата изчисляват, че увеличението за старите коли ще е сериозно.

Георги Свиленски, БСП: От 23 лева - 32 лева. Това са 50%. От 9 лева - 32 лева. Това са 350%.

Веселин Марешки, председател на "Воля": Веднага давате възможност на колегите от ГЕРБ да кажат, че по ваше време пенсията е била 100 лева, сега е 300 и това е 300% увеличение.

От ГЕРБ дадоха примери, че сега законът позволява притежатели на определени марки спортни автомобили да заплащат данък от 6,50, който след промените ще скочи на 500-600 лева.

Александър Иванов, ГЕРБ: Аз мисля, че е справедливо тези хора с по-мощните автомобили да заплащат по-висок данък.

В аргументите срещу президентското вето, управляващите не пропуснаха да атакуват и държавния глава заради инцидент с колата на първата дама.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: От момента, когато приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение. Вчерашният случай е доказателство за това.

Таско Ерменков, БСП: Когато ръкопляскате на неща, които нямат нищо общо с живота, а са част от жълтата преса, утре народът ще ви ръкопляска по други ваши части!
;

Парламентът прие окончателно и друга важна промяна. Няма да има таван за обезщетенията за близки роднини на загинали при катастрофи - съпрузи, деца и родители. Лимит от 5000 лв беше въведен за далечен кръг роднини. Партньорите от "Атака" се обявиха срещу промяната.

Явор Нотев, "Атака": Г-н Борисов призова депутатите да не подкрепят това предложение преди широко обществено обсъждане.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Това е балансът и възможният компромис днес, за да може три милиона автомобилисти да не получат двойно и тройно увеличение на гражданската отговорност.

Според ГЕРБ това е начинът да се запази цената на застраховките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пясъчна буря в Австралия
Пясъчна буря в Австралия
Германия готви нов закон за квалифицираните работници от ЕС
Германия готви нов закон за квалифицираните работници от ЕС