НОВИНИ

НС отхвърли ветото за финансирането на партиите

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от закона за държавния бюджет, свързани с финансирането на партиите. Депутатите обсъждат окончателно и промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:57, 24.07.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Филип Попов, депутат от ПГ на БСП: Една строителна фирма може да реши да дари на ГЕРБ един блок или цял комплекс и защото например е спечелила обществена поръчка за милиони евро. И на моралистите на г-н Борисов и вашата етична комисия ще остане само да раздадат ключовете от апартаментите и да направят график за ползването на асансьора, може би.
Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Президентът казва, че един лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите, защото президентът не налага вето върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че един лев на глас не е достатъчна субсидия най-вече за по-малките партии и партиите трябва да бъдат, да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно.
Йордан Цонев, депутат от ПГ на ДПС: Това, че в дарението през юридически лица се съдържа опасност те да оказват влияние върху политиката на политическите партии е факт, който никой от нас не отрича и ние сме го казвали много пъти. По-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер какъвто, който предложи някое шоу и всички, за да се харесаме на хората вкупом се тръгваме да казваме "трябва да се намали субсидията".
Искрен Веселинов, депутат от коалиция "Обединени патриоти": Тази система не може да работи, рано или късно трябва да я променим, иначе тя ще гръмне като бомба и ще помете политическата система на база именно на нечистоплътни връзки между политическите партии и между бизнеса. И пак казвам, ние не сме "за" ветото в тоя му вид и в тия му мотиви, но сме против закона, който създадохте, защото той само вреди на политическата система.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове наводниха имоти в две села в Бургаско
Проливни дъждове наводниха имоти в две села в Бургаско
Умъртвяват прасетата в още една голяма индустриална свинеферма в Русенско
Умъртвяват прасетата в още една голяма индустриална свинеферма в Русенско