НОВИНИ

НС подкрепи бюджета на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване

Повече пари за здравеопазване и увеличение на доходи и пенсии. Бюджетът за догодина влезе в пленарната зала. С гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и партия Воля, парламентът прие на първо четене бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Управляващите ги определиха като реалистични. От опозицията обаче отправиха критики, че предвидените средства са недостатъчни.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:04, 08.11.2017
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Парите за здраве, за увеличаване на доходите и пенсиите отново скараха депутатите. А в пленарната зала се разрази нов епизод от дебата каква пица е бюджетът за догодина.

За здравеопазване са предвидени 407 милиона лева повече в сравнение с тази година. В бюджета на НОИ е заложено увеличаване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца и на мъжете с 1 месец, както и на необходимия осигурителен стаж за пенсия. Увеличава се минималното обезщетение за безработица - от 7,20 на 9 лева на ден. Обезщетението за отглеждане на дете от една до 2 години ще нарасне от 340 на 380 лева - тоест то остава далеч под минималната работна заплата.

Дни след като вицепремиерът Валери Симеонов определи бюджета за догодина като богата пица калцоне, изказванията на депутати в залата съдържаха не само сблъсък на политически оценки за бюджета. Носеха и привкуса на различни видове пица.

Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика в НС: Този предложен бюджет на ДОО се нарича постна пица, не калцоне, а кЪлцоне.

Предвижда се увеличаване на осигурителната вноска за пенсия с 1 процент. От 1 юли догодина минималната пенсия ще нарасне с 3,8 на сто. Опозицията обаче отбеляза, че това е далеч от обещанията на патриотите. Те пък обясниха, че бюджетът за социално осигуряване е само парче от цялата пица-бюджет.

Павел Шопов - Обединени патриоти: От цялата тая пица това парче най-голямото, си е парче пица. Въпросът е, че тук нямаме една голяма тава с едно голямо прасе, което да делим, да разпределяме.
Надя Клисурска - БСП за България - В никакъв случай законът не е пица. Това е къшейче сух хляб.

Управляващите пък акцентираха върху ръста на доходите.

Ирена Димова - ГЕРБ: Налице е устойчива тенденция за увеличаване на доходите на българите като се очаква тя да се запази през 2018 година.
Михаил Христов - БСП за България: Вазелин на автомобилно стъкло мазали ли сте? Не сте! Нищо не се вижда. Нищо няма да се види и следващата година.
Светлана Ангелова - ГЕРБ: Бюджетът на ДОО е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост.

Спорове съпътстваха и приемането на бюджета на здравната каса. Опозицията заяви, че той ще задълбочи дисбалансите в системата и поиска в залата да дойде вносител на бюджета. От ГЕРБ пък заявиха, че министърът е в оставка, а на заседанието присъства неговият заместник Мирослав Ненков.

Йордан Цонев - ДПС: Така излъчваме към хората послание, че тази работа е несериозна работа.
Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в НС: Нямаме министър на здравеопазването, именно защото системата е наситена с много интереси.

От ГЕРБ посочиха, че ако политиците нямат единно мнение, няма как да се случат промените в здравеопазването.

Мнозинството прие и промени в закона за ДДС, където отново се предлага намаляване на кешовите плащания от 10 хиляди на 5 хиляди лева. Както и всички самоосигуряващи се да подават данъчни декларации по интернет.

В четвъртък в пленарната зала ще продължи спорът между управляващи и опозиция за държавния бюджет за следващата година. В него управляващите са заложили ръст от 3,8 на сто, дефицит от 1 процент и нов държавен заем от 1 милиард лева. Предвижда се минималната работна заплата да нарасне от 460 на 510 лева. Отделени са над 700 милиона лева повече за заплати в различни сектори. Очаква се и утре в пленарната зала бюджетът да мине без изненади, с гласовете на мнозинството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взривиха трети банкомат за последните две седмици
Взривиха трети банкомат за последните две седмици
Все повече хотелиери и ресторантьори избират българските стоки
Все повече хотелиери и ресторантьори избират българските стоки