НОВИНИ

НС отхвърли ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г.

Народното събрание преодоля ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г. За бяха 126 депутати, против - 95 депутата, така текстовете от бюджета на НЗОК бяха прегласувани и приети повторно.Докато в пленарната зала обсъждаха президентското вето, пред сградата на парламента протестираха пациентски организации, които са против мораториума за иновативните лекарства.

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:17, 14.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Държавният глава наложи вето върху текстове от Закона за бюджета на НЗОК, които определят да не се плащат иновативни лекарства за онкоболни за следващата година с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, затова и законът се връща на ново обсъждане.

Дебатите по ветото продължиха повече от два часа.

Корнелия Нинова - председател на "БСП за България": Днес освен експертния разговор, изпитание за нас ще бъде дали ще проведем политическия разговор и при решаването дали ще бъдем държавници, които мислят освен за Конституцията и за народа си.
Хасан Адемов - председател на Комисията по социална политика, ДПС: Когато този препарат, иновативната молекула е единствено средство на избор, тогава кажете ми не лишавате ли по този начин пациентите от право на надежда и избор?
Даниела Дариткова - депутат от ПГ на ГЕРБ: Измамно е да се твърди, че имаме нарушен достъп до иновативна терапия по отношение на онкологично болните, защото фактите говорят друго. За следващата година са предвидени 300 млн. за лечение на онкологични заболявания.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Преди всичко профилактика и превенция, защото това е разковничето за успеха и затова в този бюджет сме направили точно този баланс.
Стефан Данаилов - депутат от ПГ "БСП за България": Скъпи приятели, дайте да се откажем от политиката и да постъпим човешки.
Вежди Рашидов - депутат от ПГ на ГЕРБ: С болести не е хубаво много да се заиграваме. Има един министър, който иска да спре течовете в системата, дайте
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дуейн Джонсън със звезда на Алеята на славата
Дуейн Джонсън със звезда на Алеята на славата
Общинските спортни бази във Варна са безплатни за учениците
Общинските спортни бази във Варна са безплатни за учениците