НОВИНИ

НС прие машинното гласуване да отпадне за местните избори

Окончателно няма да има машинно гласуване на местните избори. Депутатите приеха промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинен вот да се провежда на парламентарни, президентски и европейски избори. Парламентът също така отхвърли ветото на президента, свързано с финансирането на партиите. Те ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:40, 24.07.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Само хартиени бюлетини за местния вот. И само машинно гласуване на следващите парламентарни, президентски и европейски избори в секциите с над 300 избиратели. В по-малките секции и с бюлетини. Това записаха депутатите с днешната поправка на кодекса. От ГЕРБ обаче ще търсят съгласие за нови промени след вота наесен.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Призовавам всички национално отговорни политически сили наистина да поемат нашата протегната ръка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс. И да търсим тези решения, които да гарантират прозрачен изборен процес.

От ляво отново настояха за машинно гласуване и на местния вот.

Драгомир Стойнев - БСП: Вашата основна цел е именно служебна победа на местните избори.

ДПС са за машинно гласуване на местни избори, но не за тези, заради проблемите на евровота.

Хамид Хамид - ДПС: Машинни избори след 2 месеца ще доведат до същата, а може би до по-голяма катастрофа.
;

Спорове в пленарната зала избухнаха и около ветото на президента. Според БСП и ВМРО, даренията за партиите от бизнеса създават условия за корупция.

Филип Попов, депутат от ПГ на БСП: Една строителна фирма може да реши да дари на ГЕРБ един блок или цял комплекс и защото например е спечелила обществена поръчка за милиони евро. И на моралистите на г-н Борисов и вашата етична комисия ще остане само да раздадат ключовете от апартаментите и да направят график за ползването на асансьора.Пирамидата като че ли ще се обърне, ще има обръчи от партии около фирмите.
Искрен Веселинов, депутат от коалиция "Обединени патриоти": Тази система не може да работи, рано или късно трябва да я променим иначе тя ще гръмне като бомба и ще помете политическата система на база именно на нечистоплътни връзки между политическите партии и между бизнеса.

ГЕРБ пък репликираха, че президентът не е наложил вето върху субсидията от 1 лев, която за тях не е достатъчна.

Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Президентът казва, че един лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите. Партиите трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно.
;

От ляво атакуваха и ДПС, че подкрепят финансирането с дарения.

Антон Кутев, депутат от ПГ на БСП: Във вашите редици стои един човек на име Делян Пеевски и той финансира голяма част от партията вероятно.
Йордан Цонев - ДПС: Да ни обвинявате, че ние го правим, защото получаваме пари от г-н Пеевски, това първо е абсолютна неистина. Очевидно е, че ние се финансирахме от бюджета до този момент. И е очевидно, че 1 и 5 лева не ни устройват малките партии.

Ветото беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Воля и част от патриотите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха графика на ваканциите и учебните дни за следващата година
Обявиха графика на ваканциите и учебните дни за следващата година
Коалиционният съвет на Обединени патриоти продължи едва 2 минути
Коалиционният съвет на "Обединени патриоти" продължи едва 2 минути