Депутатите приеха единодушно правилата за пенсиите. Така бъдещите пенсионери ще посочват дали до 1 януари 2023 година да се включват в изчисляването им трите най-благоприятни години преди 1997 година. Парламентът днес гласува промени в Кодекса за социално осигуряване. Освен това парламентът прие и спиране на месечната помощ за дете с пет неизвинени отсъствия от училище.

Поправките в Кодекса за социалното осигуряване преминаха без каквито и да било дебати. Това е обяснимо, тъй като те отговарят на възникнало обществено напрежение след промяната на формулата за изчисляване на пенсиите. С днешните решения се гарантира, че нито един български гражданин няма да бъде ощетен. Така всеки, който желае да се пенсионира ще може да включва в изчисляването на пенсията си трите свои най-доходоносни години от преди 1997 г. НОИ ще изчислява размера на пенсията и хората ще могат да избират по-изгодната за тях. Тези, които вече са подали документи ще имат 6 месеца да поискат преизчисляване на вече определената им пенсия.

Значително по-сериозно противопоставяне на мненията имаше по другите поправки, които бяха гласувани днес в Закона за социалното подпомагане. Те предвиждат при 5 неизвинени отсъствия за месец от училище финансовата помощ от държавата за детето да отива към училището, а не към родителите му. Според Хасан Адемов, подобна мярка противоречи на европейското законодателство.


Милена Дамянова, председател на Комисията по образование, ГЕРБ: На практика ние казваме много ясно, че не отнемаме пари, много ясно сме го казали. Тези пари остават при детето и се използват за конкретните му нужди. Те могат да бъдат използвани за дрехи, за обувки, за транспорт, могат да бъдат дори използвани за... те и сега купуват обувки, д-р Адемов, но със собствените си пари, докато в същото време родителите какво правят - с тези пари си купуват алкохол, така ли е?
Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика, ДПС: Учителката в междучасието преценява, че детето има нужда от маратонки, отива в най-близкия магазин за 40 лева купува маратонки, пергел или тетрадка. Това ли ми казвате в момента? Не сте го разписали по конкретния начин.

И едно кадрово решение в НС - Анна Александрова поема правната комисия в парламента на мястото на Данаил Кирилов, който вече е правосъден министър.

Избраха нови председатели на правната и енергийната комисии в парламента

Избраха нови председатели на правната и енергийната комисии в парламента

Парламентът избра депутата от ГЕРБ Анна Александрова за председател на Комисията по правни въпроси.