НОВИНИ

НС прие на първо четене промени в Закона за финансовото управление

Парламентът прие промени в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор на първо четене, внесени от Министерския съвет. Целта на измененията е да се отстранят неясноти и да се премахнат неприложими и дублирани текстове.

bnt avatar logo
от БТА
15:18, 13.12.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
прие първо четене промени закона финансовото управление

Към сферата на организациите от публичния сектор, за които се прилагат разпоредбите на закона, се включват търговските дружества, включително лечебните заведения с над 50% държавно и/или общинско участие в капитала, както и търговските дружества, чиито капитал е изцяло тяхна собственост.

Допълва се разпоредбата за предоставянето на информация на министъра на финансите за функционирането, адекватността, ефикасността и ефективността на системите за финансово управление и контрол. Предлага се редът и начинът за осъществяване на предварителния контрол за законосъобразност да се определят от ръководителите на организациите, въз основа на оценка на риска и анализ на разходите и ползите.

Ръководителите на организации ще трябва да осигурят въвеждането и прилагането на процедури за текущ контрол върху изпълнението на поети финансови ангажименти и сключени договори, който е важен за точното им изпълнение, особено при ангажименти с по-дълъг срок на изпълнение.

Разширява се обхватът на организациите от публичния сектор, в които се извършва системно наблюдение от министъра на финансите по прилагането на закона и издадените въз основа на него актове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ2 ще излъчи филм за боксовата легенда Ивайло Маринов
БНТ2 ще излъчи филм за боксовата легенда Ивайло Маринов
Почина още една от жертвите на атентата в Страсбург
Почина още една от жертвите на атентата в Страсбург