НОВИНИ

Парламентът прие правилника, отпада блиц контрола

След 2 дни на спорове депутатите приеха Правилника за дейността на 44-ото Народно събрание. С него беше решено петъчният парламентарен контрол вече да се излъчва по БНТ 2. Отпада блиц контролът в сряда, въведен по време на кабинета "Орешарски". Ади: От опозицията се обявиха против промените. От мнозинството обаче коментираха, че блиц-контролът се е използвал като пропагандно средство. Отхвърлено беше и предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:12, 27.04.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Срещу отпадането на въведения преди два парламента блиц контрол се обявиха депутатите от БСП и ДПС.

Кристиан Вигенин - секретар на ПГ "БСП за България": Искам да обърна внимание, че възможността за блиц-контрола беше не толкова за нас самите, не за премиера и вицепремиерите, а за това българските граждани да чуят какво актуално се случва в държавата.
Джейхан Ибрямов - депутат от ПГ "Движение за права и свободи": Някой в тази зала скоро да е чел Сократ? "Говори, за да те видя!" Това е казал създателят на политическата етика. Отмяната на блиц контрола по същество ликвидира един демократичен контрол върху изпълнителната власт.

Павел Шопов от "Обединени патриоти" коментира, че блиц контролът е бил въведен като флирт с протестиращите срещу Орешарски.

Павел Шопов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Той не е бил и не беше, и не е актуален и сега. Нищо повече като информация няма да получим. Той е средство - силно пропагандно, силно политизирано. И е излишен.

Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни, че логиката на правилника е, че контролът се осъществява по сектори, затова блиц контролът остава за ресорните комисии в парламента.

Данаил Кирилов - депутат от ПГ на ПП ГЕРБ: В тази смешна демонстрационна, рекламна форма на правителството "Орешарски" всъщност ние претендираме, че трябва да остане конструктивният елемент, тоест срещата на министрите и тяхната отговорност пред парламентарните комисии.

С друго решение мнозинството отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати. Владислав Горанов от ГЕРБ коментира, че през 2016 година има над 10 на сто номинално нарастване на средната работна заплата.

Владислав Горанов - депутат от ПГ на ПП ГЕРБ: Ако благосъстоянието на българските граждани расте, ще расте и нашето възнаграждение. Ако благосъстоянието на българските граждани не расте, ще намаляват и нашите възнаграждения.

В новия Правилник беше гласувано и всяка сесия на парламента да се открива с химните на Република България и на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС няма да проверява срещата Дончев - Цацаров - Гергов
ВСС няма да проверява срещата "Дончев - Цацаров - Гергов"
Подобрява се състояние на натровените децата от Босилковци
Подобрява се състояние на натровените децата от Босилковци