Парламентът прие спешно - на първо и на второ четене, поправки в Кодекса за социално осигуряване, свързани с възможността за ранно пенсиониране на съкратени миньори от ликвидирани или от подземни рудници в ликвидация. Те са внесени от зам.-председателя на социалната комисия Светлана Ангелова и влизат в сила със стара дата от 1 януари т.г.

До промените се стигна след протести на миньори от "Бобов дол", заради разпоредба, изменена със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., която лишава миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване предстои, от правото на ранно пенсиониране, считано от началото на тази година.

Мая Манолова, омбудсман: Искам да изкажа моята благодарност на депутатите, на г-жа Светлана Ангелова, на парламентарните групи на БСП и ОП, които подкрепиха освен ГЕРБ този проект. Да, факт е, че съм го внесла в началото на януари, но той беше приет точно, когато е нужен, тъй като миньорите от последния закрит подземен въгледобивен рудник са вече с прекратени правоотношения.

Светлана Ангелова, зам.-предс. на Комисията по социалната политика, НС: Днес аз съм горда, че успяхме ние, народните представители от ПГ на ГЕРБ, заедно с ОП, с Воля и с подкрепата на БСП, да приемем тази важна промяна за тези хора и те да могат да бъдат спокойни, защото просто няма друга алтернатива пред тях.

Кирил Минев, миньор "Бобов дол": Стискам ръката на г-жа Ангелова, на г-жа Мая Манолова, също на хората от БСП, защото това е де факто, действително нещо, което се случи в полза за нас, което е добро и се обединиха всички партии, което ние видяхме, че подкрепа получихме от всички за нашата справедлива кауза.
Миньорите от закрити рудници ще могат да се пенсионират с година по-рано

Миньорите от закрити рудници ще могат да се пенсионират с година по-рано

Миньорите от закрити рудници ще могат да се пенсионират с една година по-рано. Промените в Кодекса на социалното осигуряване ще бъдат гласувани едновр...

Промените ще засегнат около 80 съкратени миньори от Бобов дол. Ще бъдат необходими около 16 хил. лева месечно, за да им бъдат изплатени пенсиите. За да се пенсионират от тях се изисква да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г. От същата дата възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 2 месеца до достигане на 50-годишна възраст за мъжете и жените.