НОВИНИ

НС прие законите за хората с увреждания и за личната помощ на първо четене

С единодушие парламентът прие два от законите, за които майките на деца с увреждания протестират вече пети месец. Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ минаха на първо четене. Въпреки това майките се заканиха, че ще продължат да протестират докато и трите социални законопроекта не минат през второ четене и докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:15, 26.10.2018
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Днес депутати, министри, майки и омбудсман бяха единодушни:

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Приемането на този закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна.
Мая Манолова - омбудсман на България: Случи се нещо, което преди няколко месеца беше немислимо. Депутатите не искаха и да чуят за Закона за личната помощ, сега беше гласуван единодушно.
Мая Стоицева - майка на дете с увреждания: Моят син става на 17 години следващата седмица. Аз съм в тая битка откогато той беше на 3.

Засега на първо четене депутатите се съгласиха за въвеждане на индивидуална оценка за всеки човек в нужда. От заключението ще зависят помощните средства за всеки, кой ще получи държавна подкрепа за дом, превозно средство или за наем в общинско жилище. На роднините, които се грижат за човек с увреждане, ще се признава осигурителен стаж, а могат да използват и услугите на асистент. Законът задължава също работодателите да наемат определен брой служители с увреждания. Предвижда се още по-голяма финансова подкрепа. Такава ще получават и лицата над 18 години.

Най-спорен се оказа текстът, според който Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не трябва да се ръководи от министъра на труда и социалната политика, а от ресорния вицепремиер - в момента Валери Симеонов, когото майките искат да свалят от поста.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Докато няма оставка на Валери Симеонов няма да имате консенсус за отношението към майките, децата.
Светлана Найденова - ПГ на ГЕРБ: Уважаеми колеги, няма драма. Ще направим предложение между първо и второ четене министърът на труда да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Майките обаче намериха предложението за неподходящо и го отхвърлиха.

Вера Иванова - майка на дете с увреждане: Трябва да бъде обвързано министерството на образованието, министерство на здравеопазването и това не може да го направи социалния министър. Ние не можем да предположим, че държавата зависи от тази личност като човек.

Вицепремиерът за пореден път категорично изключи възможността да се оттегли от поста си. И каза, че досега винаги е присъствал на заседания на съвета за интеграция, когато е бил канен, нужен или когато сам преценявал.

Валери Симеонов - вицепремиер на България: Въпросните хора, за които говорите, майки, които така водят няколко месечен протест, те и към настоящия момент не са членове на този съвет. Там са представени съответните организации на хора с увреждания, които отговарят на съответните изисквания. И пак за ваша информация с тях в тази година и половина с тях аз съм нямал никакви проблеми.

Преди второто четене предстои обсъждането на двата законопроекта от ресорните парламентарни комисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски унижи Верея
Левски унижи Верея
Задържаха Баневи в Ница, спецпрокуратурата разследва фалита на „Полимери“
Задържаха Баневи в Ница, спецпрокуратурата разследва фалита на „Полимери“