НОВИНИ

НС прие законопроект за разкриване собствеността на медиите

Народното събрание прие законопроекта, внесен от депутати на ДПС, включително и Делян Пеевски, за задължителното депозиране на печатни и други издания.

прие законопроект разкриване собствеността медиите
bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 04.07.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Вече ще е задължително разкриване на собствеността на медиите и начина на тяхното финансиране, както и разкриване на лицата, разпространяващи печатни издания и броя на използваните от тях крайни точки на продажба.

Законопроектът беше подкрепен от управляващите. От БСП гласуваха против или се въздържаха заради присъствието на Пеевски сред вносителите, което било предизвикателство към обществото заради срастването на политиката и бизнеса.

Антон Кутев - заместник-председател на ПГ на "БСП за България": Ако мине този законопроект, самата идея, че подобен законопроект може да мине със заглавието след това, че "Парламентът подкрепи Делян Пеевски", самото това заглавие ни стига, за да се срине цялата среда надолу. Няма да го подкрепя не заради съдържанието на текстовете, а заради това, че самото присъствие на Делян Пеевски в хората, които предлагат тези текстове, за мен е предизвикателство към обществото.
Йордан Цонев - заместник-председател на ПГ на ДПС: Аз не съм съгласен с това от тази трибуна да се изтъква като основание - да не се подкрепя законопроекта, името на един от неговите вносители. И неприемането на този законопроект, знаете ли кого обслужва, г-н Кутев? Обслужва всички онези, които произвеждат фалшивите новини.
Вежди Рашидов - депутат от ПГ на ГЕРБ: Дълбоко съм убеден, че обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици, начина на финансиране на медиите - телевизии, вестници, радиа, агенции, интернет издания. за мен това е съществен въпрос, защото опира до свободата на словото, за която толкова много говорим напоследък.
Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Изведнъж се оказа, че името на един от вносителите за вас е по-важно от самият текст на закона, г-н Кутев. Аз мисля, че ние сме тук, за да обсъждаме закона. Нас не ни интересува името на вносителите, а текстът. Текстът на закона, който се предлага, е добър. Разбира се, той може да бъде и подобрен между първо и второ четене, но ние групата на Патриотите подкрепяме този текст.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел говори пред Бундестага за миграционната политика
Меркел говори пред Бундестага за миграционната политика
Обучават блокираните в пещера в Тайланд момчета да се гмуркат, за да ги изведат
Обучават блокираните в пещера в Тайланд момчета да се гмуркат, за да ги изведат