НОВИНИ

НС разреши парични компенсации за униформи в МВР

С единодушие от 171 гласа НС прие на първо четене промени в Закона за МВР, според които на служителите от ведомството, които към момента на влизане в сила на закона са имали право на униформено облекло, но то не е било осигурено, се изплаща левовата му равностойност в размер на лимита за съответната година.

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 30.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Според един от вносителите на законопроекта Цветан Цветанов от ГЕРБ с промените ще се намали напрежението в системата за сигурност. От БСП контрираха, че тази компенсация за униформените служители в МВР не решава основния проблем със заплатите им.

Макар и единодушно гласували за промяната, двете основни политически сили ГЕРБ и БСП не пропуснаха да кръстосат шпаги за проблемите на полицаите. Според левицата те идват от реформата на Румяна Бъчварова и тази компенсация за униформените служители в МРВ е кърпене на парче, което не решава основния проблем за увеличаване на възнагражденията им.

Драгомир Стойнев - БСП за България: Защо се стигна до тук? Защото синдиката заплаши с протести. Вие реагирахте на тази заплаха, защото ви е страх от протест. Ако нямаше тази заплаха - вас хората въобще не ви интересуват.
Цветан Цветанов - предс. на ПГ на ГЕРБ: Уважаеми г-н Стойнев 2013 - 2014 вие бяхте министър, а Цветлин Йовчев беше министър на вътрешните работи в кабинета Орешарски. Вие като министър тогава, ако бяхте толкова загрижени, щяхте поне да проведете процедурите. Това, което днес ние обсъждаме, е не за реформите в системата на МВР, а да можем да оправим вашите грешки, за да стигнем до тук - днес вече говорим, че има подписано рамково споразумение, има изпълнители
Драгомир Стойнев - БСП за България: Въпреки препирните от трибуната, се чуха и благодарности за конструктивизма при обсъждането на законопроекта и той беше приет единодушно.

В контекста на липсата на пари за МВР малко по-късно лидерът на "Воля" Веселин Марешки постави въпроса за купуването на гориво от страна на ведомството, което според думите му плаща на "картела на горива" по най- високите цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майки на деца с увреждания излязоха на мълчалив протест пред парламента
Майки на деца с увреждания излязоха на мълчалив протест пред парламента
Признание за предаването на БНТ 2 Рецепта за култура
Признание за предаването на БНТ 2 "Рецепта за култура"