НОВИНИ

НС разреши съвместната охрана на въздушното ни пространство с други държави

Парламентът разреши съвместната охрана на въздушните ни граници със съюзнически самолети от НАТО. Това стана с приетите на първо четене промени в закона за отбраната и въоръжените сили. Срещу законопроекта гласуваха от БСП, АБВ и АТАКА.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:12, 14.01.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Според гласувалите против, допускането на съвместна охрана обрича на смърт дългата история на въздушните ни сили и нарушава Конституцията. От БСП се обявиха остро срещу възможността турски самолети да охраняват българското въздушно пространство, защото това би било предателство и загуба на национален суверенитет. Според председателя на комисията по отбрана ген. Михо Михов законопроектът внушава, че България вече не е военен фактор. Военният министър Николай Ненчев уточни , че ако България потърси помощ от съюзниците си, чуждите самолети ще бъдат на подчинение на националното ни командване.

Николай Ненчев - военен министър: "Това, което мога да кажа, като основен аргумент, който беше представен от опозицията, че едва ли не ние се опитваме да унищожим нашите ВВС, точно обратното правим. Искам да уверя вас и чрез вас българските граждани, че ние нямаме никакво основание да се съмняваме, че българските ВВС ще продължат и то успешно да охраняват въздушната ни граница"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш директор на полското радио пред БНТ: Полша неглижира реакцията на Брюксел
Бивш директор на полското радио пред БНТ: Полша неглижира реакцията на Брюксел
Я.Тодоров: Б. Борисов не е получил SMS- а от член на ВСС
Я.Тодоров: Б. Борисов не е получил SMS- а от член на ВСС