Депутатите гласуваха процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия. 5-годишният мандат на сегашния състав изтича в края на март. Така само два месеца преди евровота ще имаме нов избирателен орган - сценарий, който се повтаря от предишните европейски избори. Сегашната комисия вече работи и подготвя изборите, за да осигури спокойствие в работата на своите наследници.

Процедурата за новия състав на Централната избирателна комисия е открита. Сроковете вече текат: неправителствените организации имат време до 5 март да номинират кандидати, а партиите от българския и европарламента - до 7 март.

Председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК трябва да се изберат до 20 март в Пленарната зала на парламента. Останалите 14 членове след като бъдат изслушани, се назначават от президента.

Данаил Кирилов - председател на правната комисия в НС, ГЕРБ: Смятаме, че времето е достатъчно и че публичното изслушване ще бъде на подготвени професионалисти. Не искам да влизам в коментар на това, че правим един избор само и само БСП да си сменят, да си актуализират представителите съобразно политическата лоялност към ръководителката госпожа Нинова. Остават два месеца за подготовка - това е точното време за хронограмата.

И въпреки че окончателният вариант на изборните правила не е ясен, настоящият състав на Централната избирателна комисия вече се подготвя за евровота. Работи се и по осигуряването на 3000 машини за евровота, но все още не е ясно дали те ще бъдат произведени, купени или наети.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: По работни групи се обсъждат и книжата за изборите. Разбира се, те ще трябва да се съобразяват с последните изменения, ако има такива.
Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: Когато има приемственост и когато всичко е по правилата на закона, всеки един състав би могъл да се справи.

В парламента, в Международния ден на майчиния език, от ДПС припомниха в декларация, че с промените в Изборния кодекс забраната за употребата на майчин език по време на предизборна кампания остана. Обвиниха в мълчание президента, разкритикуваха омбудсмана и управляващите.

Ерол Мехмед - депутат от ДПС: Преди 3 дни министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ, и тази сутрин, Цветан Цветанов абсурдно се оплакват на журналисти, че се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело. А хората не виждали, че уседналостта била оставала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено. Тоест, в превод на майчин български език - те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български граждани и май чакат аплодисменти затова.

Окончателната промяна на Изборния кодекс се очаква след позицията на президента по промените, гласувани от депутатите през миналата седмица.

Депутатите гласуваха процедура по избор на нова ЦИК

Депутатите гласуваха процедура по избор на нова ЦИК

Депутатите гласуваха процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия. Мандатът на настоящата изтича в края на март.Вижте повече в прякото в...