Парламентът реши да бъде създаден обществен консултатитвен съвет към регионалния министър, който да решава проблемите, свързани с новата електронна система за таксуване по пътищата. Искането на левицата за анкетна комисия, която да разследва обществената поръчка за въвеждане на електронните винетки скара управляващи и опозиция.

БСП поиска отговор на въпроса, как са похарчени 150 млн. лв. за електронната система за таксуване.

Според левицата, анкетната комисия е нужна, защото трябва да бъдат дадени отговори на въпросите, защо в началото на годината за боксува новата електронна система за таксуване по пътищата.

И постави конкретни въпроси.

Георги Свиленски - депутат от ПГ на БСП: Изнудвана ли е фирмата-изпълнител да наема подизпълнител? Да или не. Имало ли е заповед от АПИ една седмица преди 31 декември да спре монтажа на ТОЛ апаратите, което направиха този хаос, който и вие оценихте в началото на годината?
Трима уволнени висши чиновници заради проблемите с електронните винетки

Трима уволнени висши чиновници заради проблемите с електронните винетки

Уволнения заради лошата организация с въвеждането на електронните винетки. Премиерът разпореди отстраняването на двама ръководители в Агенция Пътна ин...

ГЕРБ обвиниха левицата, че политизира един чисто технически проблем, който може да бъде решен на експертно ниво.

Тома Биков - депутат от ПГ на ГЕРБ: Ние очаквахме помощ от вас. Не очаквахме от вас да превръщате едни технически проблеми в политически. Не са толкова драматични тези проблеми. Повече винетки са продадени отколкото миналата година, което означава, че системата работи.

Последваха обидни квалификации.

Георги Свиленски - депутат от ПГ на БСП: Няма да ви подкрепим, когато искате да крадете от тази система, а вие го правите непрекъснато.
Александър Ненков- депутат от ПГ на ГЕРБ: Надявам се колегата Свиленски да излезе и да се извини, защото ние тук не се възприемаме като крадци, ако вие така се възприемате това си е ваш проблем.
Създават обществен съвет за проблемите с ТОЛ системата

Създават обществен съвет за проблемите с ТОЛ системата

Народното събрание реши да бъде създаден обществен консултативен съвет към регионалния министър по проблемите, свързани с въвеждането на ТОЛ системата...

Извинение не последва. От ДПС призоваха дебатът да се върне върху проблема с винетките.

Джейхан Ибрямов депутат от ПГ на ДПС: Трябва да намерим онзи подход където българските граждани да разберат, че ако сме допуснали грешки, да си посипем главата с пясък и да кажем- има проблем ще го изчистим в рамките на няколко месеца.
Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки

Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки

Гратисен период за шофьорите без винетка до 15 януари няма. Това обявиха днес от Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, след като...

Регионалният министър заяви, че въпреки първоначалните трудности системата работи и отчете над 1,368 млн. бройки продадени винетки за 105 млн. лв.

Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Имаме монтирани вече 428 терминала за самотаксуване и предстои да бъдат монтирани още 2 в ГКПП Страцимировци, като на граничните пунктове вече има 19 устройства.

С гласовете на ГЕРБ и патриотите бе отхвърлено предложението на БСП за анкетна комисия, а парламентът задължи до края на март регионалния министър да създаде обществен съвет, който да помага при въвеждането на електронната ситема за таксуване.