НОВИНИ

НС ще гласува на второ четене промените в Конституцията

Парламентът обсъжда промените в Конституцията на второ четене. Ожесточен спор в пленарната зала възникна още при дебатите по първите текстове на проектозакона. Днес взаимоотношения между партиите са изострени и има напрежение в пленарната зала.

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 09.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Измененията в основния закон предвиждат промени в съдебната власт и са следствие на обявената от правосъдния министър Христо Иванов реформа на съдебната система. Ето защо анализатори обвързват конституционните промени с бъдещето му в кабинета. Съгласието по текстовете на първо четене беше постигнато изключително трудно с исторически компромис. Преди второто четене обаче бяха предложени текстове, различни от компромисните.

На първо четене в края на септември промените бяха подкрепени от 184 народни представители. Политиците се съгласиха по няколко основни точки. Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии – съдийска и прокурорска, повече правомощия на Инспектората към ВСС и пряк избор на магистратите. Освен това Висшият адвокатски съвет получи възможност да внася жалби в Конституционния съд.

Ябълката на раздора се оказа разпределението на парламентарната квота в двете колегии. Гласуваният вариант на първо четене предвижда парламентът да избира шестима от членовете на прокурорската колегия и петима в съдийската.

През месеците между двете гласувания политическите сили направиха нови предложения, извън обхвата на приетите на първо четене. Сега в пленарната зала ще влезе предложението прокурорската колегия да се състои от 11 вместо 12 души. 5 от тях ще са от парламентарната квота. Комисията реши още съдийската колегия да се състои от 14 души – шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища.

Как протече заседанието на Народното събрание вижте в прякото включване на репортерката Надежда Василева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Румяна Ченалова беше разпитана в столичното следствие​
​Румяна Ченалова беше разпитана в столичното следствие​
Примирие в сирийския град Хомс
Примирие в сирийския град Хомс