С три отделни проекта ще бъдат гласувани персоналните промени в правителството. Те са внесени от премиера Бойко Борисов и ще бъдат гласувани в парламента в четвъртък - 20 септември. Целта е мнозинството да може да смени поне двама от министрите - на транспорта и на регионалното развитие, след като президентът Румен Радев не бърза да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, за да може да стане вътрешен министър.

Предложението на премиера към депутатите е от поста първо да бъде освободен Ивайло Московски като транспортен министър, а неговото място да заеме Росен Желязков. След това ще бъде извършена смяната на Николай Нанков като регионален министър с Петя Аврамова и накрая - Валентин Радев с Младен Маринов.

Тримата министри подадоха оставки след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души. Смените в кабинета трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, но бяха отложени, след като се оказа, че президентът Румен Радев не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Президентът и премиерът влязоха в задочен спор по темата, а държавният глава изтъкна като мотив е, че е нужна съгласувателна процедура между двете институции. Според премиера Бойко Борисов това е формалност и е важно желанието на Младен Маринов да бъде освободен от поста.

Премиерът Борисов и президентът Радев в задочен спор заради неподписан указ

Премиерът Борисов и президентът Радев в задочен спор заради неподписан указ

Премиерът и президентът влязоха в задочен словесен спор за неподписания указ за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Споре...