НОВИНИ

НС ще обсъди изплащането на 1,2 млрд. лева за реакторите за АЕЦ "Белене"

Изплащането на милиард и 200 милиона лева от бюджета за реакторите за АЕЦ "Белене" ще обсъди парламентът на първо четене.

обсъди изплащането млрд лева реакторите аец белене
bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 21.09.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Законопоректът за предоставяне на помощ на Националната електрическа компания беше внесен вчера от правителството. Мотивите - да се избегнат високите лихви, които застрашават финансовото състояние на НЕК, а оттам и цялата енергийна система на страната.

През юни арбитражният съд в Женева постанови България да плати 620 милиона евро за реакторите, след като руската компания "Атомстройекспорт" заведе иск. Страната ни е готова да заплати главницата, която е около 560 млн. евро, но обжалва лихвите.

В същото време обаче те се трупат със скорост от 1 милион лева на всеки 3 дни. Според енергийното министерство протакането може да доведе до огромни суми, непосилни за държавата и до изпадане в несъстоятелност на НЕК.

Парите за реакторите ще дойдат от буфери в бюджета, осигурени след стрестестове на банковия сектор през лятото, както и от предсрочното погасяване на държавния кредит, отпуснат на Фонда за гарантиране на влоговете. Тъй като става въпрос за държавна помощ обаче, освен одобрението на Народното събрание, ще трябва и разрешение от Брюксел.


Подробности за казуса с АЕЦ "Белене" и за това ще има ли промяна в цените на тока и парното в навечерието на отоплителния сезон очаквайте в минутите след 8 - гост в студиото на "Денят започва" ще е енергийният министър Теменужка Петкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама: 50 държави ще приемат 360 000 бежанци
Обама: 50 държави ще приемат 360 000 бежанци
Френският президент обвини сирийското правителство за провала на примирието
Френският президент обвини сирийското правителство за провала на примирието