НОВИНИ

НС възстанови правото на миньори от закрити рудници да се пенсионират по-рано

Народното събрание възстанови правото на миньори от закрити рудници да се пенсионират по-рано. Това стана, след като депутатите гласуваха промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени от омбудсмана Мая Манолова. Промените засягат 80 души от мини "Бобов дол", които бяха съкратени, а заради промени от 2018 г. правото им да получат пенсия по стария ред беше отменено. Възможността за ранно пенсиониране ще засегне и миньорите от мина Оброчище - посочи Мая Манолова.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:03, 20.07.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Стефан Йорданов има 10 години трудов стаж в мини "Бобов дол" и приема промените със смесени чувства.

Стефан Йорданов, миньор: Според мен, трябва да се пенсионират, както си е самият стаж, а не да ги съкратят 2 месеца, 3 месеца преди пенсия. Както и аз съм един от тези.
Ева Цветкова, мина "Бобов дол": Облекчение голямо е, много добра новина. Трудът на миньора е много тежък и който е работил 20 години там, вече е амортизация и вече нищо друго не може да работи.

С промените миньорите, чийто рудници са закрити или предстои да бъдат закрити, ще имат право на пенсия, ако сборът от осигурителният им стаж и възраст е общо 90 години, от които 10 са първа категория труд към 31 декември 2017 г.

Мая Манолова, омбудсман: Искам да изкажа моята благодарност на депутатите, които подкрепиха освен ГЕРБ, този проект. Да, факт е, че съм го внесла в началото на януари, но той беше приет точно, когато е нужен, тъй като миньорите от последния закрит подземен въгледобивен рудник са вече с прекратени правоотношения.
Светлана Ангелова, зам.-председател на Комисията по социалната политика, НС: Днес аз съм горда, че успяхме да приемем тази важна промяна за тези хора и те да могат да бъдат спокойни, защото просто няма друга алтернатива пред тях.
Кирил Минев, миньор "Бобов дол": Стискам ръката на г-жа Ангелова, на г-жа Мая Манолова, също на хората от БСП, защото подкрепа получихме от всички за нашата справедлива кауза.

Промените ще влязат в сила със задна дата от декември 2017 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нигяр Джафер за новия управител на НЗОК: Добър мениджър с широк и богат опит
Нигяр Джафер за новия управител на НЗОК: Добър мениджър с широк и богат опит
Следващият филм за Джеймс Бонд ще е с руски злодей
Следващият филм за Джеймс Бонд ще е с руски злодей