НОВИНИ

НСИ: Населението у нас продължава да намалява и застарява

Българското население продължава да намалява и застарява, показва годишната демографска статистика на Националния статистически институт за 2016 година. За една година смъртността, включително и детската, намалява, но намалява и раждаемостта. България остава на челно място в ЕС по смъртност. Най-бързо обезлюдява и застарява Видин.

Александър Марков
от Александър Марков Анжела Каменова
17:06, 12.04.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Българите продължаваме да намаляваме и застаряваме, е изводът от една година статистика на НСИ. 7 101 859 души е населението на България през 2016 г. За една година намаляваме с 52 000 души.

Смъртността през 2016 г. у нас намалява с 2,3%, което е добра новина, но в дългосрочен план остава висока - България е на първо място в ЕС по този показател. Средно за ЕС коефициентът е 10,2%, у нас - 15,1%.

За сравнение родените деца са 65 446, което е по-малко в сравнение с 2015 г. Тоест раждаемостта продължава да пада. Интересното е, че все повече деца са извънбрачни - 58% от всички. Увеличава се и броят на децата, роден от майки под 18 години - най-много те са в Сливен.

Продължава процесът на застаряване. 20% от хората у нас са на възраст над 65 години. Критичният праг, според експертите, е 30%.

Магдалина Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика": "В регионален аспект делът на населението 65 и повече години варира от 17 за София-град до 28,9% за Видин. По принцип някои анализатори казват, че достигането на 30% за този дял вече става критично за социалните системи. По нашите прогнози общо за страната през 2050 г. ще се случи това нещо, ако се запазят естествено текущите демографски тенденции, но както виждате, имаме области, които почти доближават тази критична стойност като Видин".

Именно Видин е най-малката област в България с 88 009 души, с най-много възрастни хора и най-ниска раждаемост.

В края на миналата година жителите на областта са били по-малко от 90 000. Намалели са с 2,6% само за година. Сред причините са ниските доходи и липсата на работа, които карат хората да напускат региона.

„За младите хора, за повечето от тях няма реализация. След завършване на гимназиален етап се ориентират към друг град. Дори след като завършат университет не се завръщат насам".
„Аз съм ходила на работа с песен, а сега моите деца - първо, че няма къде да отидат на работа, а и да отидат - няма за какво да отидат. Това е разликата".

Във Видин дават за пример отсрещния румънски град Калафат.

„Един малък Калафат от другата страна на Дунав мост 2 привлече италиански инвестиции. Има големи предприятия, в които даже хора от нашия регион пътуват всеки ден през моста, за да ходят на работа".

Според видинчани все още не е късно да се промени негативната тенденция, но казват, че е нужна и политическа воля.

Българите продължаваме да напускаме страната: малко над 30 000 души са емигрирали през 2016 г., предимно на възраст между 20-39 години. Емигрираме към Германия, Англия и Испания. За сравнение у нас са дошли да живеят 21 000 души, близо 60% от тях от Турция, Русия и Украйна.

Добрата новина е, че живеем повече - средната продължителност на живота се увеличава на 74,7 години. Мъжете живеят до 71, а жените - до 78. На 1000 мъже се падат по 1059 жени, но в този контекст се женим все по-малко и браковете ни издържат по едва 15 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилено полицейско присъствие през празничните дни в цялата страна
Засилено полицейско присъствие през празничните дни в цялата страна
Щраусите от село Константиново
Щраусите от село Константиново