Общият доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1 716 лв. и нараства с 11,3% спрямо същото тримесечие на 2018 година, съобщиха от НСИ.

В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата (56,5%), следван от доходите от пенсии (27,2%) и от самостоятелна заетост (6,7%). Спрямо третото тримесечие на 2018 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1,3%, доходът от социални обезщетения и помощи - с 0,8%, а доходът от самостоятелна заетост намалява с 1%.

В номинално изражение през третото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 г. доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят, както следва: Доходът от работна заплата нараства от 851 на 969 лв. (с 13,9%). Доходът от самостоятелна заетост намалява от 119 на 115 лв. (с 3,5%). Доходите от пенсии се увеличават от 421 на 467 лв. (с 11,1%). Доходите от социални обезщетения и помощи нарастват от 35 на 51 лв. (с 48,2%).

През третото тримесечие на 2019 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 98,6%, а делът на дохода от натура е 1,4%.

Общият разход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1 583 лв. и се увеличава с 4,3% спрямо същото тримесечие на 2018 година.

В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за: храна (30,1%), жилище (16,1%), данъци и социални осигуровки (13,1%) и транспорт и съобщения (11,2%).

Спрямо третото тримесечие на 2018 г. по-съществено се увеличава относителният дял на разходите за свободно време, културен отдих и образование - с 1,5%, данъци и социални осигуровки - с 0,8%, здравеопазване - с 0,5%, а делът на разходите за транспорт и съобщения намалява с 0,5%.

През третото тримесечие на 2019 г. настъпва промяна в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. При повечето хранителни продукти има увеличение на консумацията. По-съществено нараства потреблението на плодове - от 17,8 на 19,4 кг, на зеленчуци - от 25,8 на 27,1 кг, и на яйца - от 36 на 37 броя. Намаление се отчита при потреблението на хляб и тестени изделия - от 21,3 на 20,4 кг, и на кисело мляко - от 7,7 на 7,6 килограма. Без промяна остава потреблението на месни произведения, сирене и захар.