НОВИНИ

Шефът на НСО пред "По света и у нас" за охраната на Лютви Местан

НСО не изпълнява политически поръчки, нито участва в политически решения на отделни партии и движения. Това каза в специално интервю за "По света и у нас" началникът на службата по повод твърденията на Лютви Местан, че охраната му е нарочно свалена заради отстраняването му като председател на ДПС. Генерал-лейтенант Ангел Антонов е категоричен, че снемането на охрана, както и назначаването й се извършва по ред и при условие, определени ясно в Закона за Националната служба за охрана.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
11:48, 08.01.2016
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Генерал-лейтенант Ангел Антонов - началник на НСО: "Решенията за поставяне и сваляне на охраната се взимат от комисия. Тази комисия е в състав: главен секретар на МВР, председател на ДАНС и началникът на НСО. Нищо не се прави хей така, на лека ръка, а доста компетентни органи, каквито са и председателят на ДАНС, и всички ръководители на служби, които участват в тази комисия, вземат отношение съобразно информацията, която е придобита в държавните институции и съответните органи."
;

ВЪПРОС на БНТ: Как ще коментирате разказаното от Лютви Местан за снемането на охраната и частичното й възстановяване на следващия ден?

Генерал-лейтенант Ангел Антонов, началник на НСО: Не мога да се ангажирам с коментар, но фактите са следните. Господин Лютви Местан е народен представител от 43-ото НС. Като такъв той е правоимащо лице и ползва охрана с решение на комисия, определена съгласно Закона за НСО. Снемането на охраната, както и назначаването й, се извършва по ред и при условие, определени ясно в закона. Желая да направя едно важно уточнение за НСО. Тя гарантира сигурността на категории публични фигури. Решенията за поставяне и сваляне на охраната се взимат от комисия в състав: главен секретар на МВР, председател на ДАНС и началникът на НСО. Всички решения се взимат от комисията, а когато е необходимо се призовават да участват в комисията и вземането на решенията Служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба. Всички решения са дълбоко аргументирани. НСО не е нито РАЗУЗНАВАТЕЛНА, НИТО ИНФОРМАЦИОННА СЛУЖБА. НСО БОРАВИ С ДАННИ, ФАКТИ И ДОКУМЕНТИРАНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ОТ ДРУГИТЕ ПРАВООХРАНИТЕЛНИ, ИЛИ СЛУЖБИ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, КАКВИТО СА МВР И ДАНС. Ние правим само оценка на риска и, повтарям, конкретната застрашеност според Закона за НСО. Така че всички внушения, които се правят по този въпрос, са неоснователни. Всичко, което е направено от тази комисия - и в последователност, и с документи, е напълно изрядно и по точката, и по буквата на закона.

ВЪПРОС на БНТ: Господин Местан каза, че се чувства застрашен. Има ли заплаха за сигурността му?

Генерал-лейтенант Ангел Антонов, началник на НСО: Не мога да коментирам лични, субективни усещания. Всеки един гражданин има различен начин на възприемане и реагиране на определена ситуация. Затова няма да коментирам това, което е казал г-н Местан. Пак повтарям, всичко това като информация се очертава в комисията и тогава се взимат решения. Нищо не се прави хей така, на лека ръка, а доста компетентни органи, каквито са и председателят на ДАНС, и всички ръководители на служби, които участват в тази комисия, вземат отношение съобразно информацията, която е придобита в държавните институции и съответните органи.

ВЪПРОС на БНТ: През последните месеци има ли по-голям риск за сигурността на водещи политически фигури и взимат ли се по-спешни мерки?

Генерал-лейтенант Ангел Антонов, началник на НСО: От информацията, с която комисията разполага - имаме доста утежнена среда за сигурност както в европейски, световен мащаб, така и в национален мащаб. Тече такава информация за конкретни лица, които се охраняват от НСО. Правоохранителните органи и службите за сигурност взимат отношение по всички въпроси. Придобитата информация се докладва в комисията и съответно това се вземат мерки и се вземат решения как по-нататък ще работим и каква тактика ще използваме при охраната на ВИП-овете в Република България. Не мога да коментирам нищо, което по закон се явява класифицирана информация и не искам да ставам клиент на прокуратурата.

ВЪПРОС на БНТ: Има ли отношение президентът към взимането на решения на комисията?

Генерал-лейтенант Ангел Антонов, началник на НСО: Категорично заявявам, че не. Никой не влияе на комисията и още веднъж повтарям, комисията е орган, създаден по Закона за НСО и заседава в определен период от време. Нейните решения представляват класифицирана информация, която в срок от 6 месеца не се разгласява по никакъв начин. Президентът не участва пряко и не се меси в решенията на комисията. Президентът има отношение към службата като главнокомандващ и президент на Републиката, и тази служба е ситуирана към Президентството. Що се отнася до оперативното управление на службата, тя е изцяло под ръководството на началника на НСО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
История в пети клас може да се учи с учебниците за седми
История в пети клас може да се учи с учебниците за седми
Нова спецакция на МВР в Пловдив, няма връзка с разбитата схема за пране на пари
Нова спецакция на МВР в Пловдив, няма връзка с разбитата схема за пране на пари