Нулева инфлация отчете тази седмица Националният статистически институт за 2015 г. Данните показват, че покупателната способност на българина през изминалата година не се е променила. Тенденцията се запазва през месеците декември и януари.

Без храна не може, категорични са всички. Хората обаче признават, че все по-рядко си позволяват пресни плодове. Има и неща, без които не могат.

- От бира не мога да се лиша, от пресни зеленчуци.
- Пазарувам хубав хляб. Сирене хубаво има.

Що се отнася до цените, тук наблюденията се разминават.

- Струва ми се, че си стоят цените, а пък заплатите - не толкова.
- Просто то по джоба се вижда. И не само на тия стоки, въобще навсякъде.

Повече от 10 години денят на Александра Краджова минава на пазара "Ситняково". Въпреки че в района живят живеят хора с по-висока покупателна способност, предпочитат да купуват освновно продукти за готвене. Наблюденията на продавачката съвпадат с данните на националната стаистика.

- Тази пролет с предишната няма разлика в цените. При доматите всяка година има леко завишение. И лятото дори.

Нулевата инфлация е реална, смята и икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа":
"Тенденцията е положителна, тъй като последните няколко месеца имахме дори дефлация. Има отворени нови работни места. Опасявам се, че има и фактори, които малко фризират статистиката".

Положително на покупателната способност влияе и увеличената минимална работна заплата. В същото време притеснителен факт за Ваня Григорова е, че 100 хиляди от работещите са само временно наети.